Barcelona
Societat 17/09/2021

Bou s’encara amb els ocupes: “S’ha de respectar la llibertat del propietari”

El president del grup municipal del PP a Barcelona visita un local ocupat al districte de Gràcia

Ara
2 min
El president del grup municipal de Barcelona del PP anant a visitar un local ocupat

BarcelonaEl president del grup municipal del Partit Popular de Barcelona, Josep Bou, va anar dijous a un local ocupat al districte de Gràcia, segons el partit, per “parlar” amb les persones que hi habiten i “denunciar la impunitat amb què viuen”. Per al president del grup municipal cal que aquestes persones abandonin el local perquè “s’ha de respectar la llibertat del propietari” i està convençut que els serveis socials els ajudaran, perquè, segons ell, “això és un estat de dret i a la gent no se la deixa al carrer”.

Una altra cosa és la velocitat amb què pot arribar aquesta sortida. Segons conclou l'Informe Anual de la Sindicatura de Greuges de Barcelona del 2020, “el temps d’espera d’assignació d’un habitatge d’emergència pot superar fàcilment els dos anys”. De fet, les dades del document contrasten amb la suposada impunitat denunciada per Bou. Només entre el 14 de setembre i el 23 d’octubre de 2020 l’Ajuntament de Barcelona va tenir coneixement de 443 ordres judicials d'expulsió, 405 de les quals es van resoldre a través de la mediació.

Tot i que l’any 2020 les sol·licituds presentades a la Mesa d’Emergència Social per pèrdua d’habitatge van disminuir a la meitat respecte a les del 2019, a finals del 2020 hi havia 634 unitats familiars encara a la Mesa. “La situació real d’aquestes persones sense llar acostuma a ser molt precària, agreujada també per la manca d’allotjaments alternatius que han d’oferir els Serveis Socials”, assegura l’informe.

Per a Bou “és intolerable que a Barcelona s’ocupin pisos i locals diàriament” i això fa, en la seva opinió, que “els propietaris i els veïns sentin impotència”. Segons ha denunciat el PP, el local va ser ocupat el 7 de setembre. Aquell mateix dia van avisar la policia, però no els van poder fer fora. Segons el grup municipal, els propietaris creuen que es “tracta d’una màfia per la rapidesa amb què van ocupar i per l’alt coneixement que tenen de totes les escletxes de la llei”. En el vídeo que ha fet públic Bou, la persona amb qui parla diu que l’assistent social de l’Ajuntament els ha dit que es quedin allà si volen. Bou ha afirmat que esbrinaran quina és la situació i, si es confirma, exigiran “responsabilitats a la regidoria de Serveis Socials”.

Reclama una nova llei

Amb la intenció de protegir els propietaris, Bou ha assegurat que “és més necessària que mai una llei que impedeixi aquest tipus d’ocupacions”. El polític conservador creu que “la desprotecció dels propietaris és total” i ha assegurat que els veïns de la zona que va visitar “viuen amb angoixa que aquesta mateixa màfia els ocupi algun pis més”. Aquest problema s’acabaria, segons el grup municipal, aprovant una llei que el PP ja ha proposat en l’àmbit estatal i que planteja, entre altres mesures, penes de presó per als ocupes de fins a tres anys o desallotjaments en menys de 24 hores.

stats