Societat 04/03/2011

El Govern demana a l'Estat que impulsi la mediació per afrontar el col·lapse judicial

Impulsar la mediació al 20% dels casos permetria estalviar 4 milions d'euros l'any. El president del TS i CGPJ lloa la "celeritat" de Catalunya en apostar per la mediació i demana la seva extensió per tot l'Estat.

Miquel Codolar
2 min

MadridLa consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha explicat que el Govern vol seguir impulsant la mediació i ha demanat a l'Estat que la fomenti. Durant la presentació de la traducció al castellà del Llibre blanc de la mediació a Catalunya ha destacat que als anys 80, i "recuperant l'esperit pactista de Catalunya", es va impulsar la primera proposta en aquest sentit, que es va aprovar en primer lloc el 2001 i després el 2009.

El Llibre blanc de la mediació a Catalunya conclou que estendre la mediació al 20% dels casos –actualment està al 10%– permetria estalviar 4 milions d'euros l'any. Els resultats obtinguts amb el treball indiquen que l'estalvi seria d'entre 2 i 3 milions d'euros l'any, sense tenir en compte el cost de les infraestructures suplementàries, amb un 10% dels casos de la jurisdicció civil.

Aquestes mateixes estimacions indiquen que per cada 1% dels casos portats a mediació en lloc de a la justícia ordinària s'aconsegueix un estalvi aproximat de 250.000 milions d'euros. Ha presentat el document la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, al CaixaForum de Madrid, acompanyada pel president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Dívar, que ha dit que està "convençut de la bondat de la mediació".

Dívar, convençut

Dívar ha explicat que Catalunya ha estat "pionera", ja que el 2001 va aprovar la mediació familiar i el 2009, en l'àmbit del dret privat. Dívar ha exposat que també s'ha preocupat de la mediació però "no amb la celeritat de Catalunya". En aquest sentit ha indicat que el pla de modernització de la justícia es va fer per impulsar la mediació per resoldre conflictes. "Necessitem una cultura de la mediació", ha exposat, que "ha d'estar viva, perquè el dret està viu".

Ha afegit que el sistema de la mediació "pot ser i serà més eficaç, més econòmic, més directe en els casos en què la legislació ho pugui permetre i la prudència també s'involucri en aquest aspecte". Ha exposat que els tribunals espanyols estan "saturats de feina" però aquesta imatge "no és del cos judicial" perquè els jutges i magistrats són "dignes i competents en tots els sentits", però "com és possible que un jutge de Madrid vegi 7.000 assumptes l'any?", s'ha preguntat.

Considera que aquest problema durarà "molts anys" i per això la mediació és "un alleujament per als tribunals, que es podrien descarregar de feina pels assumptes que no necessàriament han d'arribar als tribunals, tants recursos i coses que compliquen els procediments". Finalment, ha dit que el món s'ha de fer "fàcil i senzill" i que l'estratègia per fer-ho és la mediació.

stats