Societat 03/08/2016

Una 'flashmob' d'uns turistes provoca el pànic a Platja d'Aro

La jutge deixa amb llibertat amb càrrecs les cinc monitores d'Alemanya detingudes, que simulaven la persecució d'un famós amb braços d'autofotos

Ara
3 min
Vehicles policials a la zona de Platja d'Aro (Baix Empordà) després del flashmob que ha generat una situació de pànic

Platja d'AroUna jutge de Sant Feliu de Guíxols ha deixat en llibertat amb càrrecs les cinc monitores detingudes ahir a la nit per haver organitzat una 'flashmob' al centre de Platja d’Aro (Baix Empordà) que ha acabat desencadenat una situació de pànic i ha provocat, fins i tot, onze ferits lleus –una persona ha tingut una taquicàrdia, una altra una arrítmia i també hi ha hagut dos casos d'atac d'ansietat, una fractura a un dit i altres contusions lleus.

La magistrada no ha imposat cap mesura cautelar a les cinc monitores de nacionalitat alemanya que dirigien el grup de turistes, tot i que hauran d'estar a disposició del jutjat quan les requereixin. A les noies, que tenen entre 20 i 25 anys, les continuaran investigant per un presumpte delicte contra l'ordre públic.

L'Ajuntament estudia personar-se en la investigació, igual que l'associació d'hostaleria de Platja d'Aro, que forma part de la Federació de Locals d'Oci Nocturn (FECASARM). El consistori es reunirà amb els càmpings, hotels, operadors i agències de la zona per advertir-los que han de demanar permís per realitzar qualsevol tipus d'activitats.

No havien demanat permís per fer el 'flashmob'

El regidor de Protecció Civil del municipi, Josep Maria Solé, ha explicat a l'ARA que "no s'havia demanat cap tipus de permís" per a una activitat d'aquestes característiques. L'Ajuntament investiga ara si es tracta d'una acció improvisada o d'una oferta que ja tenien contractada el grup de joves turistes.

Fonts del departament d'Economia i Empresa de la Generalitat han assegurat a aquest diari que, abans de prendre cap mesura, el Govern esperarà que es resolguin les actuacions policials i judicials per tal de determinar de qui són les responsabilitats pels aldarulls a Platja d'Aro. "Si el responsable és un turoperador mirarem quin marge tenim per poder actuar", asseguren les mateixes fonts.

Tot va passar pels volts de les deu del vespre, quan un grup de persones van representar una 'flashmob' en què simulaven la persecució d'un famós. Els visitants van pensar que eren terroristes armats i hi va haver una gran corredissa. L'alcalde del municipi, Joan Giraut, ha explicat a 'El món a RAC1' que malgrat ser una "actuació innocent", els autors no eren conscients que "podien generar una situació de pànic".

A més, bona part del pànic generat va córrer pel boca-orella i per les xarxes socials, ja que es va afirmar que eren terroristes i que anaven armats, però "només portaven uns braços d'autofotos". "Sembla que només simulaven la persecució d'un famós", ha conclòs.

El lloc escollit per a la 'flashmob' era l’avinguda del Cavall Bernat de Platja d’Aro, un dels punts cèntrics de la ciutat i que està ple de terrasses i botigues. A les deu del vespre la zona era plena a vessar i l'actuació va provocar una situació de pànic. Segons alguns testimonis, els autors anaven vestits de negre i van simular uns trets mentre ho gravaven.

La gent que hi havia al voltant es pensava que era una situació real i, automàticament, hi ha hagut una desbandada de persones que corrien a buscar refugi preses pel pànic alhora que alertaven a qui trobaven que fes el mateix, ja fos amagar-se sota les taules de les terrasses o a l’interior dels establiments, fet que ha provocat un gran caos. Fins i tot el trànsit ha quedat afectat, amb vehicles que canviaven de sentit de manera brusca.

La centraleta de la Policia Local va quedar col·lapsada i algunes persones s’hi han desplaçat per refugiar-se a les dependències. Els Mossos d’Esquadra s’han afanyat a desmentir el rumor que s’havia escampat per les xarxes socials ràpidament. A través de Twitter, han enviat un missatge de calma: "Missatge important: a Platja d’Aro s’han produït incidents a via pública amb origen en 'flashmob' o similar. No hi ha hagut trets".

En una altra piulada demanaven no difondre rumors falsos que no fossin contrastats per les fonts oficials.

També ha fet el mateix la Policia Local amb un missatge similar. "Tot ha quedat en un ensurt, ha sigut una 'flashmob', en cap moment hi ha hagut tiroteig ni armes simulades. Per a qualsevol inquietud, truqueu-nos".

El regidor de Protecció Civil, també s’ha referit als fets amb contundència: "Un bromista ha fet passar una mala estona a la gent que voltava pel centre de Platja d’Aro. Amb la seguretat no s’hi juga. Hi haurà conseqüències". I al cap d’una estona, feia una altra piulada en què demanava no difondre rumors falsos i afegia: "Estan detinguts i ho pagaran".

stats