Societat 19/08/2014

Cadaqués prohibeix l'accés a la cala on aquest dilluns va morir una turista francesa

Tècnics de Costes han inspeccionat aquest dimarts l'estat del penya-segat per emetre un informe i enviar-lo a Madrid

Acn
2 min
Un socorrista revisa la zona pròxima on es va desprendre la roca / ACN

CadaquésL'Ajuntament de Cadaqués mantindrà tancat l'accés a la platja del Cau de Sa Guineu, on aquest dilluns una roca que es va desprendre del penya-segat va matar una turista francesa. La decisió s'ha pres per seguretat, davant el risc que hi pugui haver més pedres que caiguin de la paret de pissarra i vagin a parar arran de mar.

A instància de l'alcalde, aquest dimarts al matí tècnics de Costes han anat fins a la zona per examinar l'estat del penya-segat. El consistori s'ha posat en contacte amb el ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i li ha demanat que avaluï quina seria la solució idònia per evitar que, si hi ha nous despreniments, les roques que caiguin puguin ferir els banyistes.

Ara, els tècnics emetran un informe que s'enviarà a Madrid, perquè la competència per actuar en aquesta zona recau damunt el govern espanyol. Entre les solucions que es podrien adoptar hi ha la d'instal·lar xarxes metàl·liques de dalt a baix de la paret de pissarra.

"Quan la proposta de millora arribi a mans del ministeri, són ells qui hauran de donar el vistiplau perquè es pugui fer la reparació", ha explicat Joan Figueras, alcalde de Cadaqués. Mentrestant, i en espera que Costes actuï, l'Ajuntament mantindrà tancada la cala. L'alcalde calcula que, com a mínim, la mesura s'allargarà ben bé fins a finals d'agost.

El consistori ha emès aquest migdia un decret d'alcaldia que recull la prohibició. L'escrit, a més, també demana a la policia local que faci passades per la zona per evitar que hi hagi banyistes que puguin saltar-se la cinta de seguretat i plantin les tovalloles a la cala. De fet, com ha explicat l'alcalde, aquest matí a primera hora ja hi havia alguns turistes que havien desobeït la prohibició.

Per últim, el decret d'alcaldia també dóna el condol als familiars de la turista francesa que ahir va perdre la vida a la cala. La dona, una veïna de Tolosa de 73 anys, solia estiuejar al municipi. De fet, havia arribat ahir mateix a Cadaqués per passar-hi uns dies de vacances.

Despreniment mortal

L'accident mortal va tenir lloc cap a quarts de dues de la tarda. La dona estava recolzada a la paret de pedra de la cala, quan un roc de pissarra es va desprendre del penya-segat i li va esclafar el cap. La pedra, que feia uns 20 quilos, va caure des d'una alçada d'uns 10 metres i es va esberlar contra el terra de la cala.

La víctima va morir a l'instant. Per evacuar el cadàver, va caldre activar el Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers. El rescat del cadàver es va fer per mar quatre hores després, un cop la comitiva judicial va arribar a lloc.

stats