Societat 22/11/2020

Escalfant motors per al 25-N: una cadena feminista contra les violències masclistes en diferents ciutats

Barcelona, Castelldefels o Mataró apleguen les dones sota el lema "Ens volem vives i rebels"

Ara
2 min
La cadena de dones feminista aquest migdia a Barcelona contra les violències masclistes

BarcelonaUna cadena de dones, unes 3.000 segons els organitzadors, han reclamat justícia davant les violències masclistes aquest diumenge en algunes de les artèries viàries de Barcelona. L'acció, impulsada per Novembre Feminista, sota el lema "Ens volem vives i rebels", s'ha repetit en altres ciutats amb motiu de la proximitat del 25-N, el Dia Internacional per a l'Eliminació de les Violències de Gènere. Les concentrades han denunciat que durant la pandèmia la situació s'ha agreujat perquè moltes dones han estat confinades juntament amb els seus agressors.

A més de Barcelona, la mobilització també s'ha fet en una vintena de municipis, entre els quals Calella, Castelldefels, el Masnou, Piera o Mataró. A Barcelona la cadena feminista s'ha organitzat simultàniament en sis trams repartits entre Fabra i Puig i la plaça d'Espanya. D'aquesta manera s'ha volgut complir amb les mesures de seguretat contra el covid, ja que aquest format ha permès mantenir la distància de seguretat i evitar les aglomeracions. "Era la manera més participativa i més fàcil de poder assegurar les mesures anticovid", ha afirmat Dolo Pulido, portaveu de Novembre Feminista, en declaracions als mitjans.

Tot i que aquesta concentració normalment es feia de manera centralitzada a Barcelona, aquest any, a causa del confinament perimetral de cap de setmana, s'ha hagut de descentralitzar i s'han fet accions similars en una vintena de municipis catalans.

Patsili Toledo, jurista de Novembre Feminista, considera que "la cadena ha sigut tot un èxit, sobretot si es té en compte que hi havia més de 3.000 dones inscrites als diferents trams". Toledo ha destacat la necessitat d'aquesta acció "en un any en què el focus mediàtic ha estat en la pandèmia i ha quedat en segon pla una pandèmia tan greu com les violències masclistes". "No s'han aturat i en molts casos fins i tot s'han agreujat, ja que moltes dones s'han hagut de quedar a casa confinades amb els seus agressors", ha denunciat. A parer seu, les dones són el col·lectiu més perjudicat per la crisi econòmica provocada per la pandèmia, ja que majoritàriament tenen llocs de treball als sectors més castigats, com el de l'hostaleria.

L'organització ha denunciat a través d'un comunicat que la pandèmia ha posat en evidència que les violències masclistes persisteixen i que no hi ha prou recursos públics per aturar-les. Davant d'això, reclamen un sistema judicial que incorpori els estàndards internacionals i canvis estructurals clau per a la prevenció, l'atenció i la protecció davant de les violències masclistes.

Entre les manifestants hi havia l'Assumpta, que ha detallat que s'ha sumat a aquesta acció perquè "les violències masclistes, per desgràcia, cada vegada són més". "La situació econòmica i la pandèmia les invisibilitza, però ara moltes dones es troben obligades a viure amb el seu maltractador dia a dia", ha lamentat, i ha afegit que "cal denunciar-ho". També ho veu així Maria Villarejo, que ha vingut amb un grup feminista per donar suport a l'acció i celebrar el 25-N. "Estem aquí per reivindicar-nos i per cridar ben fort en contra de les violències que patim les dones pel fet de ser dones", ha explicat, i ha afegit que "ja n'hi ha prou". Per la seva banda, Encarna López ha explicat que amb aquesta acció les dones volen dir "no a la violència masclista i a tot el sistema patriarcal que està estès per tot el món".

stats