Societat 18/11/2013

Com és que et caigui una pedra del Montgrí al pati de casa?

Un veí de l'Estartit explica com va viure el despreniment provocat per la tempesta. L'alcalde de Torroella reconeix que a la falda del Montgrí hi ha "perill permanent" en període de pluges el que obliga a prendre mesures d'urgència

Acn
2 min

Torroella de Montgrí"Més que la caiguda d'una pedra semblava un terratrèmol". Així recorda en Ricard el moment en que una roca d'un metre cúbic va picar ahir diumenge a la tarda contra la paret exterior del seu domicili a l'Estartit. Desprès de passar la nit en un hotel per precaució, el Ricard i la seva dona, així com dues famílies més, esperen l'informe dels tècnics de l'assegurança per saber si poden tornar a casa.

Malgrat que durant tot el matí ha continuat plovent amb força a l'Estartit, els tècnics i geòlegs enviats per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, al Baix Empordà, a la zona on ahir diumenge es va produir el despreniment d'una roca de grans dimensions que va caure al patí d'un habitatge, han considerat que més enllà del risc "inherent" en aquest sector del Montgrí no s'ha de témer una nova esllavissada.

Així, les famílies que aquest diumenge han passat la nit fora de casa com a mesura de precaució podran tornar-hi sense problemes. L'única que està pendent de l'informe dels pèrits de l'assegurança per fer-ho, és la que va rebre l'impacte de la roca a la paret exterior de casa seva. En principi, els tècnics municipals han conclòs que l'impacte no ha afectat l'estructura de l'immoble, però serà l'assegurança qui determinarà si poden tornar o no a casa seva.

En Ricard assegura que abans de l'impacte, el terra "tremolava" fins que es va produir la col·lisió que va provocar un forat d'un metre de llargada a la façana posterior de l'habitatge, així com diferents desperfectes al jardí. Afegeix que fa vuit o nou anys ja va caure una roca a la casa del costat, però que llavors els danys van ser menors.

A banda de la roca d'un metre cúbic que col·lisionar contra l'habitatge d'en Ricard i la seva dona, veïns de Santa Coloma de Gramanet i que tenen a l'Estartit la segona residència, una altra pedra de similars dimensions va quedar frenada per un mur de contenció tres cases més enllà.

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, ha asegurat que les esllavissades i despreniments de roques a la zona "fa molts anys que duren", que són un "perill permanent", i que l'any passat el consistori va elaborar un projecte per mirar de resoldre el problema demanant una subvenció europea que no es va concedir per instal·lar unes pantalles dinàmiques de contenció a la zona de Torre Moratxa. Amb tot, Cordón, i davant aquest nou episodi, ha assenyalat que l'ajuntament tornarà a demanar un fons Feder per solucionar els problemes a la zona afectada aquest diumenge i a d'altres àrees del massís del Montgrí.

stats