Desastre natural

Incendi de Tenerife: més de 12.200 evacuats i 11.600 hectàrees calcinades

La superfície cremada supera el 5% de l'illa i afecta 10 dels 31 municipis

ARA
3 min
Un veí fotografiant les flames del gran incendi forestal que il·luminen la nit de Tenerife.

BarcelonaUnes condicions meteorològiques menys extremes aquesta passada nit del que es preveien ha fet retornar un cert optimisme a Tenerife. Els bombers confien poder estabilitzar parts del flanc de l'incendi forestal de Tenerife si la humitat i el vent es mantenen en nivells baixos per permetre la tornada a casa de part dels 12.200 veïns d'onze localitats que han estat evacuats per precaució a causa de la proximitat de les flames. Inicialment, el govern canari havia informat de 26.000 desallotjats, però ara ha matisat que es tractava de la xifra del cens de població. Entre els municipis afectats hi ha La Orotava, La Matanza, Tacoronte, La Victoria i Santa Úrsula, per exemple.

La virulència i el comportament anormal de l'incendi han fet que els experts parlin d'un "foc famolenc", que ha superat qualsevol planificació i esforços dels centenars d'efectius terrestres i aeris desplegats a la zona. Les flames han devorat ja més d'11.600 hectàrees, xifra que representa el 5% de la superfície total de l'illa, segons el balanç que ha fet el govern canari aquest diumenge, i s'estenen en un perímetre d'uns 84 quilòmetres als municipis d'Arafo, Candelaria, El Rosario, La Orotava, Santa Úrsula, La Victoria, El Sauzal, Tacoronte, La Matanza i Güímar. Ara per ara, continuen fora de control, alimentades per vents canviants, les altes temperatures i la poca humitat ambiental. "El foc està fora de la nostra capacitat d'extinció", presenta característiques d'un foc de sisena generació i les condicions meteorològiques i orogràfiques estan dificultant que els mitjans puguin treballar-hi, ha subratllat aquest dissabte el director tècnic dels treballs d'extinció, Pedro Martínez.

El foc gairebé no dona treva i s'alimenta de les temperatures altes, una baixa humitat i fortes ratxes de vent de direcció canviant. La majoria del terreny afectat és massa forestal, sobretot pins canaris, explica Marcos Gómez Carpintero, vicepresident de l'Associació de Treballadors dels BRIF (bombers de reforç dependents del ministeri de Transició Ecològica), que apunta la "mala gestió forestal i l'abandonament d'activitats ramaderes i pageses" com a factors claus que dificulten la feina dels bombers.

Malgrat la virulència i els canvis de circumstàncies, els bombers han aconseguit que el foc no engoleixi cap propietat, ni cases ni cap de les explotacions agràries que també s'han desallotjat i que s'escampen per aquella zona. "S'ha cremat la muntanya, però els pins es recuperaran i es treballa per evitar escenaris molt pitjors", ha apuntat el president canari, Fernando Clavijo, que ha valorat que a hores d'ara no s'hagin de lamentar danys personals.

Per a una millor coordinació dels desallotjaments, el govern canari està enviant missatges SMS als telèfons dels veïns que han de ser evacuats per indicar-los el lloc de recollida. El conseller de Política Territorial i responsable d'Emergències canari, Manuel Miranda, ha reconegut que es tracta d'una situació "complexa i difícil" i per això ha demanat la col·laboració ciutadana, perquè el primer objectiu és que no hi hagi pèrdues humanes. "Estem treballant de valent perquè es recondueixi la situació", ha dit el conseller.

Imatge de satèl·lit de la NASA en què s'aprecia clarament el fum de l'incendi.
Refugi habilitat per allotjar els animals domèstics desallotjats per l'incendi de Tenerife.

Tot i que s'ha consolidat part del perímetre, preocupen els fronts de Güímar, on sobrepassa el pic de Cho Marcial, la zona de Santa Úrsula, perquè és molt escarpada i no permet l'atac directe, i el front nord, que és el que ha avançat de manera més agressiva. A causa de l'extensió dels fronts dels incendis, que fa cinc dies que cremen, la qualitat de l'aire de la zona s'ha deteriorat molt per la presència del fum i les partícules de cendra, que ho cobreixen tot. Per aquest motiu, les autoritats aconsellen quedar-se a casa i evitar fer activitats a l'exterior i, en tot cas, fer servir mascaretes FPP2 en cas d'haver de sortir.

Per una altra banda, la Guàrdia Civil conclou de la seva investigació per esbrinar les causes que han originat l'incendi que va ser intencionat, segons ha explicat aquest diumenge el president Clavijo, que no ha volgut donar més detalls i ha expressat la seva confiança perquè l'autor o autors siguin detinguts. El foc es va iniciar la nit del 15 d'agost en diversos punts d'una zona de muntanya i ràpidament es va escampar sense control.

stats