Societat 23/11/2020

Càrregues i material urbà cremat en un intent de desocupació al Raval

Els agents han fet fora els ocupants però els sindicats asseguren que han "recuperat" el pis

Natàlia Vila
2 min
Un grup de dones reconfortant la seva veïna, a qui no han desallotjat finalment, al barri del Raval

BarcelonaUn nou intent de desocupació al barri del Raval de Barcelona ha acabat aquest vespre amb aldarulls, càrregues policials contra els veïns i incendis del mobiliari urbà. El Sindicat de barri del Poble-sec, present a la protesta, ha alertat aquesta tarda que els Mossos d'Esquadra s'han personat al carrer Bisbe Laguarda de Barcelona per dur a terme un "desnonament cautelar en tres habitatges". Es tracta d'un desallotjament en el qual, segons fonts del sindicat, "no hi havia procés judicial obert" perquè és una "ocupació recent". El propietari de l'immoble, segons el sindicat, és el fons d'inversió immobiliària Sanolda Invest S.L.

Els Mossos asseguren a aquest diari que la cronologia dels fets comença al matí, quan ha saltat l'alarma d'un dels pisos. Una patrulla de paisà ha anat fins a l'immoble i ha identificat una dona i han comprovat que es tractava d'un "delicte d'ocupació flagrant". "Els agents han comprovat que no hi havia cap indici que la dona visqués allà", asseguren des de l'oficina del portaveu del cos. A continuació, els agents han informat del fet a la propietat i, tot seguit, aquesta ha posat una denúncia. Els Mossos no han sabut aclarir a l'ARA si la família tenia o no tenia un informe de vulnerabilitat, ni tampoc si els agents que s'han personat en l'actuació l'han demanat o no. El cos subratlla, però, que no es tracta d'un desnonament derivat d'un procés judicial, sinó d'un delicte d'ocupació. Tot i això, els agents han ofert la possibilitat a l'ocupant del pis de traslladar-la al Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), fet que la dona ha rebutjat. També asseguren que les actuacions, que a la tarda s'han intensificat amb la presència d'antiavalots, se centraven només en un immoble i no pas en tres, com assegura el sindicat.

Per la seva banda, els membres del sindicat han explicat a l'ARA que els agents han intentat fer fora "dues famílies vulnerables i un grup de joves" que s'havien instal·lat en un total de tres habitatge. Les mateixes fonts mantenen que el cos ha actuat sense haver demanat cap informe de vulnerabilitat malgrat que la propietat era un gran inversors. Segons el discurs dels moviments socials, els agents haurien aconseguit fer fora d'un dels pisos la dona, mare de família, amb un menor i una dona gran a càrrec seu. Finalment, després de diversos moments de tensió, el sindicat ha avisat que el desallotjament quedava aturat: "Desnonaments aturats, habitatges recuperats", han declarat, alhora que explicaven que els pisos tornaven a estar ocupats per les famílies.

Abans, però, els aldarulls al carrer entre els antidisturbis i els veïns havien arribat a pujar força de to i alguns testimonis han aconseguit enregistrar fins i tot empentes i cops.

Imatges de l'incendi durant les protestes veïnals per un triple desallotjament al Raval

Les protestes també han requerit la intervenció dels bombers per un incendi al carrer. A més, alguns testimonis han assegurat a les xarxes socials que algun dels ocupants d'un dels pisos hauria amenaçat amb saltar pel balcó si la policia entrava al pis.

stats