Societat 01/11/2011

Els Castellers de Vilafranca fan història carregant el mateix dia un 3 de 10 amb folre i manilles i un 2 de 9 amb folre

Els Xiquets de Tarragona i els Capgrossos de Mataró compleixen els seus objectius i els Castellers de Sants carreguen tot el que es proposen en la millor actuació de la temporada

Acn
4 min
El 3 de 10 amb folre i manilles que han carregat els Castellers de Vilafranca / ACN

Vilafranca del PenedèsLa celebració dels 25 anys de la diada castellera de Tots Sants a Vilafranca del Penedès ha deixat castells de gamma extra i objectius molt ambiciosos gairebé complerts. Els Castellers de Vilafranca han carregat dos castells de difícil execució i descarregat un 5 de 9 amb folre. Els Xiquets de Tarragona han descarregat el 5 de 8, el 4 de 9 amb folre i el 3 de 9 amb folre que es proposaven. Els Capgrossos de Mataró han descarregat el 4 de 9 amb folre, el 3 de 9 amb folre i la torre de 8 amb folre. I els Castellers de Sants han descarregat el 5 de 8 i el 4 de 8 i han carregat el 3 de 9 amb folre. La diada ha estat per a les quatre colles que han participat la millor actuació de la temporada. Els objectius eren molt ambiciosos. Però l'ocasió era singular.

La diada castellera de Tots Sants de Vilafranca del Penedès d'aquest any era la que tancava el mandat del cap de colla i el president dels Castellers de Vilafranca. A més, era la celebració dels 25 anys que fa que va començar a celebrar-se una diada castellera el primer dia de novembre.

Per això els Castellers de Vilafranca havien decidit portar uns castells que, com a mínim, necessitaven un miler de persones per fer la pinya, el folre i les manilles. Es tracta del 3 de 10 amb folre i manilles i del 2 de 9 amb folre sense manilles que han carregat i del 5 de 9 amb folre que han acabat descarregant.

Aquesta diada també deixarà petjada en la història dels Xiquets de Tarragona que s'havien proposat construccions excepcionals per a ells fora de la ciutat de Tarragona. En aquesta diada han aconseguit el segon triplet en la història de la colla.

Per a totes les colles participants, Tots Sants ha estat la millor actuació de la temporada.

Primera ronda

En la primera ronda, la colla de Mataró ha fet sense problemes un 4 de 9 amb folre amb el que s'han sentit molt còmodes. La colla de Vilafranca ha intentat carregar el castell més gran que existeix, el 3 de 10 amb folre i manilles, per al qual han cridat fins a un miler de persones per enfortir la base. Finalment, als de la camisa verda el principal objectiu de la seva diada s'ha trencat pel tronc i ha caigut en el que ha estat el 22è intent.

El 5 de 8 és el castell que ha obert la diada pels de Sants i pels Xiquetes de Tarragona. Per als de la ciutat comtal és el tercer de la temporada que han descarregat sense problemes. I els de la capital del Tarragonès també l'han descarregat sense patiment, més enllà dels nervis d'arrencar la jornada. Segurament ha influenciat que ja és el sisè que descarreguen aquesta temporada, fet que els sitúa com els que més castells 5 de 8 han fet aquest any.

Segona ronda

En la segona ronda, la colla del Maresme ha descarregat el cinquantè 3 de 9 amb folre de la seva història, només patint lleugerament en la descàrrega. Els Castellers de Vilafranca han tornat a intentar el 3 de 10 amb folre i manilles que finalment han aconseguit carregar, el dia que semblava que era més factible descarregar-lo, per la quantitat de gent que han arrossegat i per ser la última actuació del mandat de David Miret com a cap de colla. El setè 3 de 10 amb folre i manilles que carrega la colla de l'Alt Penedès, finalment ha caigut uns segons després de la gran ovació de la plaça. Des del 2006 no l'aconseguien carregar.

La colla de Sants ha carregat el 3 de 9 amb folre després de tres intents. Els de Tarragona han descarregat el segon 4 de 9 amb folre de la seva història, un castell que han estrenat aquesta temporada. Als Xiquets de Tarragona els quedarà marcada aquesta diada castellera de Tots Sants com la primera on fan un castell de nou fora de la seva ciutat.

Tercera ronda

Els de Mataró han posat el toc final a la diada amb una torre de 8 amb folre descarregada perfectament. Amb aquest castell, els del Maresme han complert els objectius que portaven per aquesta actuació.

Els de Vilafranca han carregat la torre de nou amb un gran folre i sense manilles, un dels castells tècnicament més difícils de fer. Aquesta figura no l'ha descarregat mai cap colla i només s'ha intentat sis vegades, cinc de les quals pels vilafranquins que només l'havien carregat fins ara al 2005.

Els Xiquets de Tarragona han descarregat un 3 de 9 amb folre amb el que han arrodonit la diada per poder tancar tranquil·lament havent fet dos castells de nou i convertint aquesta temporada en històrica per a la colla.

Quarta ronda

Els de Vilafranca han deixat per al final un 5 de 9 amb folre que han aconseguit descarregar. Aquesta temporada només l'havien carregat una vegada, a Sitges. Els amfitrions han arrodonit així la diada de Tots Sants, una jornada que no només es recordarà perquè és el 25è aniversari de la celebració sinó perquè és la primera vegada que porten tres castells tan importants en un mateix programa. En aquesta diada els Castellers de Vilafranca han demostrat que formen una colla molt potent i que arrossega a molta gent.

Aquest 5 de 9 amb folre l'han descarregat 10 vegades, igual que els Minyons de Terrassa, i l'han carregat 7, de moment, dues menys que els de Terrassa.

Els de Sants han tancat descarregant el vuitè 4 de 8, que han deixat a mitges en la tercera ronda. L'actuació de Vilafranca ha estat la millor de la temporada pels de Sants.

stats