Societat 30/01/2022

Els castells de les Decennals de Valls es queden a mitges

La Trobada aplega 28 colles castelleres, lluny de les més de 80 convidades inicialment

Guillem Andrés
3 min
Jornada Castellera per les Decennals de Valls

VallsLes Decennals de Valls i el món casteller no han quedat exempts de l’afectació per la pandèmia. La festa de la Mare de Déu de la Candela, que se celebra cada deu anys a Valls, ja es va haver d’ajornar l’any passat i aquest 2022 alguns actes s’han vist alterats. La Trobada de Colles Castelleres dels Països Catalans d’aquest diumenge havia de representar un gran punt simbòlic en el retorn de l’activitat, però l'embat de la variant òmicron ha provocat que de les 83 colles que havien confirmat l’assistència, finalment només n’hagin participat 28, i és que moltes han acabat declinant la invitació per motius sanitaris.

El passeig de l’Estació, però, s’ha pogut omplir dels colors de les camises de les colles, que en una gran majoria han optat per fer pilars de 4 o de 5 davant de les dificultats per poder assajar durant aquestes últimes setmanes. Només hi ha hagut set colles que han alçat castells: la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca, els Moixiganguers d’Igualada, els Castellers de Sabadell, els Castellers del Poble Sec, els Castellers de Mediona i els Castellers del Riberal. 

En poc més de mitja hora, totes les colles han realitzat les seves construccions, que no han passat dels castells de set pisos. La Colla Vella ha executat la millor actuació amb el 4 de 7 amb el pilar i el 5 de 7. Especialment aplaudit ha estat el 3 de 6 dels Castellers del Riberal, la colla de la Catalunya Nord, que ha sigut la que ha arribat a Valls de més lluny. I s'han estrenat a les Decennals els Castellers de les Roquetes, els Xiquets de Torredembarra i els Castellers del Foix de Cubelles; aquesta última colla s'ha creat fa poc. En tots els casos, però, el nivell s'ha vist condicionat pels pocs assajos que han pogut fer les colles.

Les Decennals són una gran oportunitat per fer una construcció al quilòmetre 0 del món casteller, la plaça del Blat de Valls. Aquesta plaça és d’ús exclusiu de les colles vallenques, però cada deu anys les formacions d’arreu del territori també hi poden fer un pilar. És per això que un cop s’ha acabat la Trobada, les colles s’han desplaçat en cercavila fins a la plaça del Blat. Aquest dimecres la Colla Vella i la Joves de Valls tornaran a veure’s les cares en aquesta mateixa plaça en l’actuació del dia de la Mare de Déu de la Candela.

Més de 50 absències

Tots els castellers participants han hagut de dur una mascareta en la realització dels castells, tal com ha passat des que es va començar a obrir la porta a assajos i actuacions. La Colla Vella i els Castellers de Vilafranca han fet testos d'antígens entre els seus membres per garantir una major seguretat.

El 10 de gener el departament de Salut, juntament amb l'Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), va avalar la celebració de la Trobada, però ràpidament van sorgir els dubtes en algunes colles davant l'augment de contagis, fins al punt que el mateix grup d’experts covid de la CCCC en va desaconsellar la celebració. Finalment més de cinquanta colles no hi han assistit, tot i alguns canvis proposats.

El món casteller encara les pròximes setmanes amb la incertesa de si podrà retornar a l’activitat amb plena normalitat. Un nou termòmetre serà la diada de Santa Eulàlia de Barcelona del 13 de febrer, quan es veurà si les colles barcelonines decideixen completar la seva actuació a la plaça de Sant Jaume.

stats