Societat 01/04/2021

Catalunya bat el rècord de naixements d'óssos el 2020

Territori estrena un nou mapa interactiu on es poden veure els indicis de presència d'ós al territori

Ara
2 min
Ossos al bosc. Mare i fill

La població d'óssos a Catalunya no para d'augmentar i de batre rècords. L'any passat 16 noves cries –de 9 femelles diferents– van néixer al nostre país, la xifra més alta fins ara. La comunitat ha arribat als 64 exemplars als Pirineus, segons el balanç del 2020 del Grup de Seguiment Transfronterer de l'Ós Bru als Pirineus (GSTOP). Aquesta xifra correspon al nombre mínim d'óssos detectats en un any determinat i es revisa anualment. En total, s'han comptabilitzat 25 adults, 13 subadults i 16 cadells.

D'altra banda, s'han donat per morts o desapareguts nou exemplars. Entre aquests es comptabilitzen les morts causades per l'home de l'óssa Sarousse, el mascle Cachou i un altre mascle mort per trets a França. A aquests s'hi sumen quatre cries nascudes el 2019 i dos mascles subadults dels quals no es té notícia des de fa un parell d'anys.

L'any passat a Catalunya es van localitzar 625 indicis d'ós, dels quals 203 són contactes fotogràfics i de vídeo i 244 mostres de pèls. També es van produir 25 albiraments. En tot el Pirineu es van detectar 2.331 indicis o rastres, tenint en compte que la presència de l’ós bru als Pirineus comprèn una superfície de 8.200 km2.

Nou mapa interactiu

Per tenir controlada la presència d'aquest animal al territori català, el departament de Territori i Sostenibilitat, conjuntament amb Forestal Catalana, ha impulsat un mapa d'indicis d'ós a Catalunya en el marc del projecte Poctefa LOUPO. Es tracta d'un interactiu que posa a disposició de la ciutadania totes les dades d'indici de presència d'ós al territori i que, tot i no indicar la posició exacta de l'animal, n'informa de les característiques i el situa en una quadrícula de 8x8 km. Els agents rurals seran els encarregats del seguiment de l'ós bru a través d'un dispositiu mòbil amb una aplicació per a l'entrada d'aquestes dades. S'hi poden consultar les dates dels indicis, el tipus i la seva validació.

stats