Societat 28/03/2021

La mort de l'ós Cachou fa caure una xarxa de tràfic de droga a la Vall d'Aran

Hi ha un total de 12 arrestats en una investigació que s'estén també a Lleida i Castelló

ARA
2 min
Un agent rural fent una fotografia del cadàver de l’ós Cachou a l’abril.

BarcelonaLa investigació oberta l'abril de l'any passat per determinar qui va enverinar i matar amb anticongelant l'ós Cachou a Les, a la Vall d'Aran, ha tingut una derivada sorprenent: durant les escoltes telefòniques que s'han fet per a aquest cas, els Mossos van descobrir un moviment sospitós de cocaïna que, segons ha explicat La Vanguardia, ha acabat amb la desarticulació d'un grup criminal. S'han fet un total de dotze detencions a Castelló, Lleida i Viella i s'han confiscat dos quilos de cocaïna i desarticulat un laboratori d'elaboració de drogues a Lleida, on presumptament transformaven pasta de cocaïna importada des de Colòmbia en droga preparada per al consum. Entre els detinguts, hi ha l'alcalde de la pedania de Casau, Juan Berdié, que aquest dissabte va ser posat en llibertat provisional.

La jutge ha dictat presó provisional eludible amb fiança de 6.000 euros per a un dels arrestats, presó comunicada sense fiança per a quatre més, i llibertat amb retirada de passaport i prohibició de sortir del territori per als altres set. La causa està oberta per un delicte contra la salut pública, organització criminal i blanqueig de capitals. 

La investigació per la mort de l'ós s'ha donat per tancada, segons recull La Vanguardia, amb dues persones acusades: un funcionari del cos d'Agents de Medi Ambient del Consell General d'Aran que va ser detingut el 19 de novembre i posteriorment va quedar en llibertat amb càrrecs i qui era conseller de Territori en el govern aranès entre els anys 2015 i 2019, José Antonio Boya Quintana. Inicialment s'havien investigat fins a sis persones.

Tot i que en un primer moment es va apuntar a l'atac d'un altre ós com a possible causa de la mort de Cachou, el jutjat de Viella va obrir diligències prèvies el 6 de maig i, tres dies més tard, va acordar el secret de sumari. Durant aquests mesos, a banda de les declaracions d'investigats i testimonis, també s'han rebut informes científics i la necròpsia de l'animal.

stats