SERVEIS SOCIALS
Societat 15/10/2019

Catalunya rebrà 31,5 milions de la casella dels fons socials de la renda

No hi haurà augments. Catalunya tornarà a rebre la mateixa quantitat

Natàlia Vila
2 min
Barcelona construeix els primers pisos amb contenidors marítims reciclats.

BarcelonaNo hi haurà augments. Catalunya tornarà a rebre aquest any 31,5 milions d’euros de l’assignació voluntària que fan els contribuents a entitats socials quan fan la declaració de la renda, la coneguda com a casella del 0,7%. Aquesta quantitat -fruit del repartiment que fa el govern espanyol-és la mateixa des de fa cinc anys per a Catalunya, tot i que la recaptació ha augmentat sostingudament els últims anys. Concretament, el govern espanyol va recaptar l’any passat 12 milions més que l’anterior, segons va explicar ahir la Generalitat. “Aquest augment, però, no es trasllada a Catalunya perquè el ministeri considera que ja està sobrefinançada”, apuntava ahir el departament de Treball, Afers Socials i Famílies en un comunicat.

Segons la conselleria, a més, “el govern de l’Estat es nega a donar les dades de recaptació” desglossades al Consell Territorial de Serveis Socials i Atenció a la Dependència, l’òrgan on es discuteixen els temes d’afers socials amb les comunitats.

Els catalans aporten 73,5 milions

Per fer una aproximació a aquests imports, els partits catalans van fer una pregunta parlamentària al Congrés de Diputats. Segons aquestes dades, el 2016 els contribuents catalans van aportar 73,5 milions d’euros a l’IRPF per a fons socials i en van rebre (de nou) 31,5 milions. L’Estat va repartir un total de 214,5 milions. Aquest any, la recaptació total arriba als 264 milions, dels quals se’n tornen a repartir 214,5. Els 50 milions restants es destinaran a finalitats estadístiques, de recerca o a organitzacions estatals. Les entitats catalanes agrupades a la Taula del Tercer Sector van denunciar al maig que “el model de repartiment és injust”, però també lamenten que, un cop arriben els diners de Madrid, la Generalitat no té en compte els criteris proposats per les entitats catalanes.

stats