MEDI AMBIENT
Societat 18/12/2012

A Catalunya hi ha 110 animals i plantes invasores

De les 939 espècies exòtiques identificades a Catalunya, el 12% han rebut la consideració d'"invasores". La seva gran capacitat reproductiva i de dispersió fa que puguin canviar tot l'ecosistema d'una zona.

Mònica L. Ferrado
2 min
A Catalunya hi ha 110 animals i plantes invasores

BARCELONATot ecosistema natural viu en un equilibri. Per això la introducció d'una espècie aliena, que entra en competència amb les habituals, que consumeix el seu menjar, que ocupa el seu espai natural i que fins i tot en pot ser un depredador, és sinònim de desequilibri. Les espècies invasores ja són la segona causa de pèrdua de biodiversitat al món. I Catalunya no se n'escapa. "Som un bon lloc per a les espècies invasores, pel clima i per altres condicionants", afirma Joan Pino, investigador del CREAF, el centre que acaba de presentar el primer catàleg d'espècies exòtiques de Catalunya, l'Exocat.

Segons aquest catàleg, a Catalunya hi ha 939 espècies exòtiques introduïdes. Un 12% han aconseguit expandir-se fins a considerar-se com a invasores, amb tota la problemàtica que comporten. Entre les més perjudicials hi ha el cargol poma, provinent de Sud-amèrica, que perjudica els arrossers del delta de l'Ebre, i el musclo zebra, present a l'Ebre, procedent del mar Caspi i del mar Negre, que tapona les canonades i se n'atribueix l'arribada al transport de mercaderies.Aquest animals i plantes, però, no vénen sols. Al darrere hi ha els humans. Vénen en transport de mercaderies o en l'equipatge de viatgers. No és casual que la majoria es concentrin al voltant de Barcelona i als espais naturals adjacents, com el delta del Llobregat o el curs baix del riu Besòs, explica Jara Andreu, investigadora del CREAF. També destaquen les planes irrigades del litoral i prelitoral, l'Empordà i el delta de l'Ebre, i a l'interior, el Segrià.

Entre les espècies invasores hi ha des de macroalgues, que probablement han arribat adherides a algun vaixell o per abocaments d'aquaris, fins a mamífers, com el visó americà, l'únic mamífer considerat invasor i que es creu que es va escapar als anys 80 de dues granges pelleteres de Viladrau i Taradell. Però hi ha altres espècies de mamífers a punt d'establir-se. Una és el coipú, a la Vall d'Aran, que ha entrat des de França, on ja es considera invasora, i que també ha fugit de granges pelleteres. Un altre animal que preocupa és l'esquirol de Corea, detectat al medi natural en cinc ocasions, i l'ós rentador.

Ocells invasors

Hi ha cinc espècies d'ocells invasores i totes han arribat aquí per persones que les van adquirir per la seva bellesa i que, més endavant, els van deixar anar o se'ls van escapar. La cotorra argentina és una vella coneguda dels parcs i jardins de Barcelona, però també hi ha el rossinyol del Japó, la cotorra de Kramer i el faisà, introduït pels caçadors. També es continuen trobant, sobretot al delta del Llobregat, tortugues d'orelles vermelles, tot i que la Unió Europea en va prohibir la importació el 1997, i tortugues d'orelles grogues.

Des de la Generalitat es valora aquest informe com una eina per aplicar polítiques de control enfront de les espècies invasores. "Per actuar, primer cal conèixer", afirma Josep Escorihuela, cap de servei de biodiversitat del departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. "Cal una estratègia catalana enfront de les espècies invasores i la coordinació entre administracions i veïns", afegeix.

stats