Catalunya passa de ser la tercera comunitat amb els màsters més cars a ser la sisena més barata

Ara
3 min
Preus públics de màsters l'any 2020-21 a Catalunya

BarcelonaEn la seva primera entrevista com a consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis va anunciar una notícia de gran abast: el preu dels màsters a les universitats públiques catalanes es rebaixarà el curs que ve fins a un 40%, cosa que suposa una primera equiparació amb el que es paga pels graus universitaris. El cop d'efecte de la consellera té una conseqüència molt evident: Catalunya passa de ser de les comunitats més cares per estudiar-hi un màster a ser la sisena més barata.

A partir del curs 21-22, cada crèdit d'un màster no habilitant costarà 27,7 euros, que és el mateix que val un crèdit dels graus més cars (els de coeficient C, com les enginyeries i la medicina). Els estudiants s'estalviaran 18,44 euros per cada crèdit, perquè fins ara pagaven 41,4 euros. Només Madrid, amb 52 euros, i Castella i Lleó, amb 41,5 euros, superaven Catalunya, segons un informe publicat per l'Observatori del Sistema Universitari. A l'altre costat de la balança hi ha Galícia, on el cost d'un crèdit no arriba a 12 euros, i la segueixen Canàries i Andalusia. Amb la rebaixa aprovada pel Govern, Catalunya serà la sisena comunitat on és més barat estudiar un màster no habilitant. En total, doncs, fer un màster de 60 crèdits (1 any) a la UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG o URV valdrà a partir del curs que ve 1.660 euros (taxes a part), mentre que fins ara els estudiants en pagaven uns 2.766,6.

El cost de la decisió –la diferència del preu per crèdit– serà de 9,3 milions d'euros i l'assumirà la conselleria i no les universitats, que ja estan molt escanyades econòmicament. "No impactarà en les finances de les universitats", va assegurar Geis a l'entrevista a Catalunya Ràdio, en què també va recordar que l'equiparació de graus i màsters "era una demanda molt justa": "Posiciona el país on volem: amb el coneixement, el talent i la formació, per no deixar ningú enrere". De fet, la consellera creu que la rebaixa "tindrà un impacte molt gran" en l'augment de matrícules, malgrat que ha deixat clar que encara es pot anar més enllà i abaixar-ne una mica més el preu.

Els mateixos sindicats d'estudiants també pressionen en aquest sentit. D'una banda, recorden que la mesura que s'aprovarà només equipara els màsters amb els graus més cars i demanen que l'equiparació es faci amb el tram més baix. I, de l'altra, lamenten que només afecti els màsters oficials i no els propis, que en moltes facultats són majoritaris.

Màsters obligatoris a preu de grau

Amb tot, però, l'anunci de Geis arriba després que el ministeri d'Universitats ja aprovés que el preu mitjà dels màsters obligatoris (els que habiliten per fer algunes professions, com advocat, professor de secundària i psicòleg) baixi i s'equipari al dels graus universitaris, com a molt tard el curs 2022-23 a tot l'Estat. La mesura preveu que a Catalunya els alumnes matriculats en un màster habilitant passin de pagar uns 1.800 euros a uns 1.100 cada any. Això suposarà 2,5 milions d'euros menys per a la Generalitat –que haurà d'assumir la diferència– i uns 10,5 milions d'euros menys entre tots els governs autonòmics.

També en aquest cas hi ha moltes diferències entre comunitats. Hi ha regions, com Canàries, Galícia, Castella-la Manxa o fins i tot Andalusia que ja tenen (quasi) equiparats els preus dels màsters habilitants amb els dels graus. D’altres, com el País Valencià o Castella i Lleó també abaixaran preus per assolir-ho. En total, prop de 44.000 estudiants es beneficiaran d’aquesta rebaixa. 

stats