Els preus dels màsters públics baixaran un 40% i el curs que ve costaran com els graus més cars

La consellera Geis diu que la mesura, en la línia del que fa temps demanen els estudiants, s'aprovarà els pròxims dies

3 min
Alumnes en una universitat

BarcelonaCatalunya deixarà de ser la comunitat autònoma on és més car estudiar a la universitat. És la conclusió del cop d'efecte que ha deixat anar la nova consellera d'Universitats, Gemma Geis, en una de les primeres entrevistes en el càrrec: ha anunciat que en les pròximes setmanes es rebaixarà el preu dels màsters a les universitats públiques fins a un 40% el curs 2021-22, cosa que suposarà una primera equiparació amb el que es paga pels graus.

Era una llarga reivindicació dels estudiants que, tot i que amb prudència, han celebrat la decisió i l'han atribuït als fruits de la lluita estudiantil. "La rebaixa dels preus dels màsters no s'entén sense la pressió del moviment d'estudiants", ha assegurat el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. Per a l'Associació d'Estudiants Progressistes, es tracta d'"un primer pas cap a l'equiparació amb els graus i cap a la universitat gratuïta, veritablement pública i oberta a la classe treballadora".

Fa uns mesos el ministeri d'Universitats ja va aprovar que el preu mitjà dels màsters obligatoris (els que habiliten per fer algunes professions, com advocat, professor de secundària i psicòleg) baixés i s'equiparés al dels graus universitaris, com a molt tard el curs 2022-23 a tot l'Estat. La mesura preveu que a Catalunya els alumnes matriculats en un màster habilitant passin de pagar uns 1.800 euros a uns 1.100 cada any. Això suposarà 2,5 milions d'euros menys per a la Generalitat –que haurà d'assumir la diferència– i uns 10,5 milions d'euros menys entre tots els governs autonòmics.

De 2.700 a 1.600 euros

Però faltava el gruix dels màsters (els no obligatoris per exercir una professió), que ara tenen un preu per crèdit de 46,11 euros. Amb la rebaixa del Govern, cada crèdit dels màsters de la UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG i URV passarà a costar 18,44 euros menys, és a dir, 27,67 euros, que és el mateix que val un crèdit dels graus més cars (els de coeficient C, com les enginyeries i la medicina). En total, doncs, fer un màster de 60 crèdits a Catalunya valdrà a partir del curs que ve uns 1.660 euros, mentre que ara els estudiants en paguen uns 2.766,6. Geis ha afirmat a Catalunya Ràdio que la mesura ja s'ha validat al Consell Interuniversitari de Catalunya (format per representants dels rectors, dels consells socials, dels estudiants i dels treballadors de les universitats) i aviat s'aprovarà al consell executiu.

El cost de la decisió –la diferència del preu per crèdit– serà de 9,3 milions d'euros i l'assumirà la conselleria i no les universitats, que ja estan molt escanyades econòmicament. "No impactarà en les finances de les universitats", ha assegurat Geis, que també ha recordat que l'equiparació de graus i màsters "era una demanda molt justa": "Posiciona el país on volem: amb el coneixement, el talent i la formació, per no deixar ningú enrere". De fet, la consellera creu que la rebaixa "tindrà un impacte molt gran" en l'augment de matrícules, malgrat que ha deixat clar que encara es pot anar més enllà i abaixar-ne una mica més el preu.

Els sindicats demanen que l'equiparació es faci amb els graus més barats

Els mateixos sindicats d'estudiants també pressionen en aquest sentit. D'una banda, recorden que la mesura que s'aprovarà només equipara els màsters amb els graus més cars i demanen que l'equiparació es faci amb el tram més baix. I, de l'altra, lamenten que només afecti els màsters oficials i no els propis, que en moltes facultats són majoritaris. La rebaixa es podrà continuar ampliant si el Govern inverteix més en les universitats, un compromís que Geis va adquirir davant els rectors i que aquest dimecres ha reiterat. A més, ha dit que entre les seves prioritats hi ha que les pràctiques universitàries puguin ser remunerades i que millorin tant les condicions com l'estabilitat dels professors i investigadors.

La rebaixa en els màsters se suma a la del 30% que ja s'ha aplicat aquest curs a totes les taxes universitàries, una petició històrica dels estudiants des que el Govern les hagués apujat un 67% el 2011. Per atraure els comuns als pressupostos, el Govern va proposar una rebaixa del 30% que finalment es va aprovar i s'ha començat a aplicar aquest curs: un estudiant de dret ha passat de pagar més de 1.500 euros per fer primer a poc més de 1.000, i un alumne de medicina n'abona 1.660 quan abans en pagava prop de 2.500. Tot plegat ha marcat l'actualitat d'aquests dies, perquè tretze universitaris es juguen vuit anys i mig de presó per les protestes en una manifestació del 2017 que, precisament, demanava la rebaixa del 30%.

stats