Tretze universitaris es juguen vuit anys i mig de presó per una protesta

La Fiscalia els acusa de cremar un contenidor, tirar pintura i trencar els vidres d’un banc

2 min
Manifestació estudiants per protestar per les taxes universitàries

BarcelonaUna manifestació d'estudiants va recórrer el 2 de març del 2017 el centre de Barcelona. Demanava que s’apliqués la rebaixa del 30% de les taxes universitàries aprovada en una moció al Parlament. Tretze dels estudiants que hi van participar, vinculats al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), s’asseuran aquest dijous i divendres al banc dels acusats de l’Audiència de Barcelona perquè la Fiscalia els demana vuit anys i mig de presó per aldarulls en aquella protesta. En canvi, la defensa en vol l’absolució i diu que no s'ha concretat la implicació dels acusats.

Segons l’escrit de la Fiscalia, els acusats, “actuant de comú acord”, van agafar un contenidor al carrer Pelai i un –a qui identifica– va encendre una bengala i l'hi va tirar. Abans els altres ja havien “ruixat" el contenidor "amb materials que afavorien la combustió”, i es va incendiar fins que va quedar calcinat. La Fiscalia també identifica una altra acusada per tirar globus de pintura a la plaça Catalunya contra la façana d’un edifici i agents dels Mossos. En el mateix escrit assegura que els acusats, de nou “actuant de mutu acord”, van trencar amb martells i altres objectes els vidres d’un banc a la Via Laietana i un caixer automàtic, en una acció en què identifica un altre dels tretze. També recull que van tirar ous i pintura i van fer pintades a la façana de l’entitat.

L’advocat d’alguns acusats, Xavier Monge, d’Alerta Solidària, qüestiona que la Fiscalia faci un escrit “únic” contra tots els acusats, per a qui demana una pena idèntica, perquè “no se’ls atribueix el mateix”. La petició per a cadascun és de quatre anys de presó per un delicte de desordres públics, quatre anys i mig per danys a béns d’ús públic –el contenidor– i 11.400 euros de multa per danys. Per acabar, a més, demana que entre tots paguin 648 euros d'indemnització pel contenidor cremat a l’empresa FCC i 4.806 euros al Banc Sabadell pels desperfectes a l’oficina.

Un judici “per les idees”

En declaracions a l’ARA, el Xesco, un dels acusats, veu el judici “una injustícia” per uns fets en què neguen la seva participació. Considera que els jutgen “per les idees”, per reclamar la rebaixa de les taxes universitàries i per formar part del “moviment estudiantil”, perquè tots estaven vinculats al SEPC.

stats