Universitats

Geis fixa prioritats: més finançament per a les universitats i aprovar la llei de la ciència

La consellera es compromet davant dels rectors a trobar consensos

2 min
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, amb els rectors de les universitats catalanes

BarcelonaEn les seves primeres declaracions públiques com a nova consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis s'ha compromès a abordar dues de les principals reivindicacions del sector: ha defensat augmentar el finançament per a les universitats i la recerca i "ajudar en la transformació" del sector amb l'aprovació definitiva de la llei de la ciència, que va quedar interrompuda la legislatura passada. "Ara és l'hora de les universitats i la recerca", ha afirmat.

Després de reunir-se amb els 12 rectors catalans, Geis ha apel·lat a retrobar el consens del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement per executar-lo i treballar per millorar el pressupost. "Intentaré millorar el finançament de les universitats i del sistema d'investigació, però no perquè ho digui la consellera, sinó perquè ho diu el Pacte", ha afirmat. En aquests acords, s'estableix que la despesa pública en R+D ha d'arribar a l'1% del PIB i la inversió privada al 2%, uns percentatges que ara estan al 0,58% i 0,94%, respectivament –mentre que la inversió en universitats hauria d'arribar al 0,8% del PIB i als 1.600 milions abans del 2030–. En els últims pressupostos, el Govern va invertir 881 milions en universitats, una xifra que encara no arribava al pressupost màxim, l'any 2010. En la trobada amb els dirigents universitaris, però, no s'han discutit els detalls d'aquest augment.

Ara bé, per situar el sistema de recerca "en primera línia política" no n'hi ha prou amb més diners, sinó que calen altres mecanismes, com aconseguir "més estabilitat" i "un relleu generacional" a les facultats, uns aspectes que podrien avançar amb una nova llei de la ciència. Tot i això, ha avisat de les "limitacions" competencials que té la Generalitat. "No ens podem autoenganyar", ha dit la consellera.

Lleialtat institucional

Els rectors han pres la paraula i han garantit "suport, col·laboració i lleialtat institucional" a la consellera i el seu equip. Així ho ha afirmat el rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Garrell, en nom dels centres privats. Per part dels centres públics, el president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques i rector de la UAB, Javier Lafuente, ha assegurat que estan "al servei de la societat" i ha celebrat la recuperació de la conselleria d'Universitats 15 anys després.

stats