Pandèmia

Catalunya vol avançar un dia la retirada de les mascaretes a les escoles

Argimon dona per fet que la mesura serà efectiva ja el 19 d'abril, quan els alumnes tornin de la Setmana Santa

ARA
2 min
Estudiants amb mascareta en una escola

BarcelonaDesprés que el govern espanyol posés ahir data a la retirada de la mascareta a la majoria d'espais interiors –serà el 20 d'abril–, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha celebrat avui que, per fi, s'hagi concretat una data per a aquesta mesura i ha assegurat que Catalunya té intenció d'avançar-la un dia a les escoles perquè els alumnes ja tornin de les vacances de Setmana Santa sense mascareta. La retirada seria efectiva el 19 d'abril, que és el primer dia de classe després de les vacances, però només als centres escolars, segons ha avançat Argimon a TV3. El conseller plantejarà la mesura a la comissió delegada del Govern sobre covid.

Ha explicat que el Govern ja estava preparat per si el ministeri de Sanitat no anunciava la retirada de les mascaretes i que ell mateix hauria signat una resolució per ordenar-ne la retirada a les escoles, que és el que es preveu fer ara per avançar la mesura un dia. "No tenia gaire sentit mantenir les mascaretes a les escoles", ha indicat. "El que volíem era una data, això era imprescindible", ha afegit.

Segons el que es va anunciar ahir, els únics llocs on la mascareta continuarà sent necessària són els hospitals, residències d'avis i al transport públic, i cada lloc de treball haurà de decidir com aplica la flexibilització en funció de la gent vulnerable que aculli. El conseller ha avançat que en el cas del departament de Salut, a partir del dia 20 ja no serà necessari que els treballadors portin la mascareta.

Ha indicat, però, que no s'ha de descartar "mai" la possibilitat d'haver de fer passes enrere: "Pot haver-hi una altra onada i no en sabem les característiques".

De moment, ha assegurat que a Catalunya no s'ha detectat cap cas de la nova variant sobre la qual ha alertat l'Organització Mundial de la Salut (OMS), coneguda com a XE, i que seria una combinació de l'òmicron i l'òmicron sigil·losa. Ha defensat, amb tot, que és fàcil que aviat se'n detectin casos, perquè "encara hi ha moltíssima gent que no ha tingut cap contacte amb el virus" i perquè el "normal" és que cada nova variant tingui fortaleses com ara transmetre's més ràpid o escapar més de les vacunes o, fins i tot, les dues coses.

stats