Societat 03/01/2018

Barcelona es reivindicarà com una "ciutat de pau" a la Cavalcada

Per primer cop el seguici reial tindrà patges en cadira de rodes per defensar la mobilitat reduïda

Núria Martínez
3 min
Mapa del recorregut de la cavalcada

BarcelonaDesprés dels mesos traumàtics que ha viscut Barcelona amb els atemptats de l'agost i amb la repressió policial durant el referèndum de l'1-O, la ciutat reivindicarà durant la Cavalcada de Reis que és una "ciutat de pau". Tot i que el lema ja s'havia pensat mesos abans que passessin els fets, el missatge del seguici serà que Barcelona rebutja la violència i que busca la "concòrdia".

És per això que els anomenats Cors de la Pau obriran la Cavalcada d'aquest any sota el lema "Batega!", amb l'objectiu de fer arribar un missatge de pau a tots els ciutadans. "És una manera subtil de representar els sentiments d'un poble, amb el cor", va explicar la directora de Festes i Tradicions de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub), Marta Almirall.

Assaig de la Cavalcada de Reis, ahir.

Com cada any, la Cavalcada començarà a l'avinguda del Marquès de l'Argentera (18.00 h) i s'acabarà a la Font Màgica de Montjuïc (21.00 h). Per a l'Ajuntament, tindrà un cost lleugerament superior al de l'any passat i passarà dels 650.000 euros als 700.000.

El seguici durarà 50 minuts, estarà estructurat en 12 grans blocs i comptarà amb 1.281 participants. A més, han sigut escollides més de 200 persones pel sorteig de la crida ciutadana, d'un total de 1.818 sol·licituds. Una altra dada important –de ben segur la més rellevant per als nens– és que es llançaran més de set tones de caramels.

Pel que fa a les mesures de seguretat, Almirall va apuntar que es mantindran les de l'any passat, tot i que no va voler especificar quines són. El que sí que ha transcendit és que l'Ajuntament ha prohibit la circulació dels camions i vehicles de més de 3.500 quilos, excepte els de servei públic, de les 16.00 a les 21.30 hores de demà, 5 de gener, com ja va fer l'any passat.

Sens dubte, un dels temes més polèmics d'aquest any és la crida a portar llaços grocs a les cavalcades en defensa de la llibertat dels presos polítics. Almirall considera que "no s'hauria de barrejar política amb la nit dels Reis d'Orient", però va aclarir que "som en un país de llibertat" i que, per tant, no criticarà el que puguin fer les altres cavalcades, en referència a Vic i Manresa.

Fugint d'altres possibles polèmiques com la de Vallecas, en què diferents sectors han criticat que hi hagi una carrossa a favor dels drets LGTBI, Barcelona tindrà una Cavalcada tradicional, com cada any. Tot i que no hi haurà grans canvis, una de les novetats d'aquest any serà que a la Cavalcada hi haurà patges en cadira de rodes. Amb aquesta acció es busca reivindicar els drets de les persones amb mobilitat reduïda. Se situaran a la zona dels carters reials, que recullen les cartes dels nens a l'inici de la Cavalcada. A més, s'han adequat tres espais per a persones amb mobilitat reduïda: a la plaça d'Antonio López, davant l'escenari del Moll de la Fusta i a la plaça d'Espanya amb l'avinguda del Paral·lel.

Haimes a la Cavalcada

Per primera vegada hi haurà una gran caravana de haimes que acompanyaran cadascun dels seguicis. Les cinc haimes representen el camí que han fet els tres reis fins a arribar a Barcelona.

Aquest any la Cavalcada compta també amb dues noves carrosses: la d'anar a dormir, en la qual la companyia La Veronal recordarà als nens que han d'anar d'hora a descansar, i la de les joguines, que és un homenatge a la pilota de la mà de l'artista Patxo i el grup Brodas.

stats