Societat 02/05/2014

Cent anys educant en un entorn privilegiat

L'Escola de Bosc, que fomenta una educació basada en l'amor per la natura, celebra enguany el seu centenari

Ara
2 min

BarcelonaL'Escola de Bosc de Montjuïc celebra el seu centenari. És la primera escola municipal en arribar a aquesta efemèride, però el centre no destaca només per aquest fet. Al llarg de la seva història no ha deixat d'educar els infants en uns valors basats en l'amor per la natura, la igualtat i la solidaritat. Així ho afirma la seva directora, Eva Chacón, que explica que, en els seus orígens, "s'aprofitava l'entorn per llegir i fer moltes activitats". "Això era molt revolucionari per a l'època". Fins i tot, "alumnes i mestres feien el camí fins a l'escola plegats i ho aprofitaven per estudiar les plantes que anaven trobant".

L'Escola de Bosc de Montjuïc es va fundar el 8 de maig del 1914, sota la direcció d'Antolí Monroy i Rosa Sensat, icona de la pedagogia moderna, seguint els principis de la Waldschule de Charlottenburg d'Alemanya, les escoles Plain Air de França o les Open Air Schools d'Anglaterra, basats en una educació en contacte amb la natura.

Els seus primers alumnes van ser els fills dels treballadors de les fàbriques de Barcelona, sobretot nens amb problemes respiratoris, que hi estudiaven per prescripció mèdica. La Guerra Civil i la dictadura franquista, però, van fer estralls en aquest projecte educatiu. "Tot i així sempre hi va haver algun mestre que va conservar l'esperit de l'escola, que es va acabar recuperant als anys setanta amb l'Escola d'Estiu, la revolució pedagògica i la democràcia", explica la directora.

Des de llavors, l'Escola de Bosc ha tornat en bona mesura als seus orígens, i a banda de fer responsables els alumnes del seu hort, no són pocs els dies que hi ha alguna activitat que es fa a l'exterior. Aquests dies, l'escola està en plena efervescència, ja que s'estan preparant totes les activitats per celebrar el centenari. "Totes han estat decidides entre els alumnes, els pares i els professors, ja que som una escola participativa i democràtica", assegura Chacón. La celebració tindrà lloc entre els dies 8 i 17 de maig, i hi haurà activitats i exposicions.

stats