Societat 24/09/2021

La cinquena onada, a les acaballes

La primera quinzena d’octubre serà clau per veure els possibles efectes de la 'rentrée' del setembre

3 min
I0atge d'arxiu del passadís d'un hospital.

GironaEl final de la cinquena onada ja és a tocar. La incidència del virus ja està per sota dels valors registrats per Sant Joan –quan va començar l'explosió de contagis– malgrat que encara falta acabar de rebaixar la pressió hospitalària. L’investigador del Biocomsc Enric Álvarez recalca que ara cal estar pendents dels efectes que puguin tenir les Festes de la Mercè de Barcelona, i l’augment de la mobilitat i de les relacions socials, derivades de la tornada a la feina i a l’escola. “Entre la primera i la segona setmana d’octubre veurem si han augmentat els contagis i si s’han pogut controlar o no”, ha apuntat.

Actualment Catalunya continua amb la davallada de casos. Entre el 14 i el 20 de setembre s’han detectat 2.611 nous positius, cosa que representa un 40% menys que fa dues setmanes (4.298). Així mateix, segueixen disminuint indicadors com la velocitat de reproducció (0,84), el risc de rebrot (63) i la positivitat: 2,35%, molt per sota del llindar del 5% que marca l’OMS.

Pel que fa a la incidència acumulada dels últims 14 dies, no ha parat de baixar: de 132 a 79 casos per cada 100.000 habitants, si comparem les dades de la primera i de la tercera setmana de setembre. “Clarament hi ha menys circulació del virus que a principis d'estiu, però els hospitals encara no estan tan bé com abans”, valora Álvarez. A les plantes hospitalàries, en data de 23 de setembre, hi ha 504 pacients –un 37% menys que fa 15 dies (804)– i 177 persones continuen a les unitats de cures intensives –un centenar menys que fa dues setmanes (277). 

Augment de casos a la Garrotxa

L’investigador del Biocomsc indica que s’han detectat grans pujades locals en diversos indrets de Catalunya, però que no s’han traduït en un augment a escala global; i fa un símil amb un incendi per explicar-ho: “Han aparegut focs petits però no han agafat i s’han pogut apagar”. Per aconseguir-ho, hi ha dos factors que han jugat un paper clau: la vacunació i el fet que, al registrar menys casos, es pot fer un millor seguiment dels contactes i dels brots. 

Per comarques, la que presenta una incidència acumulada més alta és Osona (212), seguida del Ripollès (183) i la Segarra (167). Tot i això, els casos registrats en aquests territoris aquesta setmana han disminuït, si es comparen amb l’anterior. Per contra, està a l’alça la Garrotxa: entre el 14 i el 20 de setembre s’han detectat 71 casos, sis vegades més que 15 dies enrere (12). “Si s’analitzen les dades, els casos comencen a augmentar a l’atenció primària a partir del 13 de setembre, cosa que significa que els contagis es devien produir entre el 5 i el 9, i entre el 10 i el 12”, assenyala Álvarez. Precisament, entre el 4 i el 8 de setembre, Olot va celebrar les Festes del Tura, la seva festa major. 

La vacunació, a la baixa

El 80,2% dels catalans majors de 12 anys ja tenen la pauta completa de vacunació, però la campanya continua registrant una frenada: “Cada cop costa més”, admet l’investigador. Si s’analitza només les primeres dosis injectades, es detecta una rebaixa de 20.000 punxades menys en 7 dies: de 64.687 a 44.706 si es compara la setmana del 7 al 13 amb la del 14 al 20. 

Precisament el Biocomsc ha analitzat les campanyes de vacunació d’altres països i, en el cas de França, han comprovat que es produeix un canvi de tendència quan el govern francès va establir l'obligatorietat de presentar el certificat sanitari per accedir a bars, teatres, transport públic, hospitals o residències de gent gran. El document acredita que la persona o bé està vacunada, o ha passat el virus recentment o ha donat negatiu en una prova. “Els francesos tenien una trajectòria pitjor que la nostra, i han canviat la dinàmica de la vacunació amb el certificat covid. I no un dia, sinó que no ha deixat de pujar”, constata Álvarez. L’investigador recorda que hi ha un sector de la població que no s’ha vacunat no perquè hi estigui en contra, sinó perquè no se senten interpel·lats. “Si aquestes persones cada setmana s’han de fer una prova per poder anar a un bar, s’acaben vacunant per comoditat, és un incentiu”, considera. 

stats