Societat 23/02/2021

El Clínic ultima la compra d'una parròquia pròxima per fer-hi un centre d'innovació

L'hospital, pendent del gran projecte d'ampliació, negocia amb l'arquebisbat quedar-se l'església de Sant Isidor

2 min
La parròquia de Sant Isidor, al carrer Urgell de Barcelona

BarcelonaEl projecte ja està en la fase final de negociació, pendent dels serrells, i si tot va com està previst l'Hospital Clínic de Barcelona adquirirà la parròquia de Sant Isidor, al carrer Urgell, on ja s'ha informat entitats com l'Esplai Sant Isidor, que fa servir locals parroquials, que hauran de recol·locar-se. El Clínic preveu convertir la parròquia en un nou centre d'innovació, però fonts de l'hospital declinen donar-ne més detalls fins que no hi hagi fumata blanca entre les dues parts.

De moment, l'arquebisbat també confirma que les negociacions estan ben encaminades i que s'estan explorant aspectes com la "dessacralització" de les instal·lacions que passaran de parròquia a centre de recerca. El compromís és recol·locar totes les entitats que fan ús dels espais de Sant Isidor, com l'esplai i Càritas, a altres esglésies pròximes. De moment, no han transcendit els termes econòmics de l'entesa però fonts coneixedores vinculen la inversió a un projecte europeu.

El nou centre d'innovació que preveu posar en marxa el Clínic en aquest emplaçament, al carrer Urgell quasi a la confluència amb Provença, és independent del protocol que van firmar, just la setmana passada, Generalitat, Ajuntament i Diputació de Barcelona per desencallar d'una vegada l'ampliació pendent de l'hospital. El compromís ara és posar en marxa una comissió mixta, amb representats de les diferents institucions, per avaluar totes les alternatives i tenir una proposta en ferm abans del mes de juny.

Sobre la taula hi ha possibilitats com el recinte de l'Escola Industrial, que per proximitat és l'emplaçament preferit del Clínic però que Ajuntament i Diputació descarten que aculli un gran edifici i defensen una ampliació trossejada. Si l'antic recinte industrial acabés sent una de les solucions també seria un espai molt pròxim al nou centre d'innovació a la parròquia de Sant Isidor, que és només un carrer més avall. També s'analitzen emplaçaments com l'Hospital Sagrat Cor i el solar del carrer Provença on hi havia la caserna de Bombers, i que porta buit més d'una dècada. Els dos espais queden dins l'àrea de l'Esquerra de l'Eixample. Hi ha alternatives més allunyades com el recinte de Fira de Montjuïc i la Maternitat.

Amb la compra de la parròquia, l'Hospital Clínic adquireix una peça més pròxima a les seves instal·lacions actuals, on ja té en propietat el solar on es va projectar la primera ampliació, al carrer Provença, a més de les consultes externes del carrer Rosselló i el centre de diagnòstic del carrer Còrsega. També hi ha el Centre d'Investigació Biomèdica Ester Koplovitz, al carrer Rosselló, que ja va néixer com una iniciativa de la Fundació Clínic en aliança amb la Fundació Esther Koplowitz, de crear un nou espai de recerca.

La voluntat de l'hospital, ara que es parla de la seva ampliació, és tenir tots els espais com més a prop millor i situats també prop de la Facultat de Medicina. L'adquisició de la parròquia de Sant Isidor és un pas més en aquesta línia. L'edifici té tres plantes, s'aixeca en una parcel·la amb qualificació d'equipament i acolliria una branca nova de recerca de l'hospital.

stats