Colau acorda amb ERC una rebaixa del nombre de pisos que havien de ser expropiats a Gràcia

El pla inicial, redactat el 1976, preveia enderrocar finques per incrementar l'espai públic

2 min
El passatge Frígola amb cartells en contra del vial previst

BarcelonaLes reformes urbanístiques que havien de transformar el barceloní barri de Gràcia es quedaran a mitges. Des del 1976, quan es va redactar el Pla General Metropolità (PGM), hi havia més de 200 habitatges d'aquest barri que estaven afectats per diferents actuacions urbanístiques, pensades per incrementar l'espai públic, ja sigui donar continuïtat a alguns carrers que actualment són un cul-de-sac o fer-hi places. El govern municipal d'Ada Colau va treure la pols al projecte, i a principis de l'any passat va anunciar que rebaixava fins a 42 el nombre d'habitatges afectats per aquests canvis i el va presentar defensant que s'estava dibuixant la Gràcia dels pròxims vint anys, segons va dir el regidor del districte, Eloi Badia. El pla del govern municipal, que obligarà a modificar el Pla General Metropolità, incloïa més canvis, en aquest cas, pensats per crear habitatge nou: permetre que els propietaris poguessin fer pisos nous a partir de remuntes (fent més alts els edificis actuals) o en els baixos ja existents del barri. Això sí, els pisos nous havien de ser per força de protecció oficial. També es permetia autoritzar la subdivisió de pisos de més de 160 metres quadrats sempre que el resultat sigui un nou pis de protecció oficial. Aquestes facilitats haurien de permetre, segons els càlculs que feia el govern de Colau, la construcció d'uns 2.000 pisos de protecció oficial. La proposta va desagradar a una part dels veïns, sobretot els que continuen quedant afectats, i també als partits de l'oposició. "Era un autèntic nyap", ha valorat avui en roda de premsa la regidora d'ERC Elisenda Alamany.

Els republicans han pactat amb el govern noves modificacions sobre els canvis previstos per rebaixar encara més el nombre de veïns afectats. "La seva previsió no era real", ha denunciat la regidora, que ha criticat que l'actual govern no està "connectat" amb la ciutadania. L'Ajuntament de Barcelona té previst presentar la nova proposta en els pròxims dies però encara es desconeix al detall quines finques es mantindran i quines aniran a terra. Des del consistori informen que "el govern municipal està acabant de tancar el document per dur-lo aviat a aprovació provisional incorporant els ajustos treballats arran de les al·legacions amb el veïnat i ERC". Tot i així, Alamany ha assegurat que compta amb "l'acord verbal" de l'equip de Colau que els veïns dels carrers Frígola i Valldoreix, dos dels punts amb més expropiacions previstes, quedaran desafectats.

Adaptar la llei al barri

El projecte també inclou adaptar a la Vila de Gràcia la normativa que obliga a reservar un 30% d'habitatge assequible en cas de reforma o gran rehabilitació. Si la norma general diu que l'obligació afecta aquelles parcel·les de més de 600 metres quadrats, en el cas de la trama gracienca es vol aplicar també a les de més de 400 metres quadrats, per fer que tingui alguna repercussió.

stats