Societat 19/05/2016

Colau arrenca el seu pla de barris contra les desigualtats a l'eix Besòs

Trinitat Nova, Bon Pastor-Baró de Viver i Besòs-Maresme són les tres primeres zones en les que està previst intervenir. Es preveu invertir deu milions a cada barri

Maria Ortega
2 min
Colau arrenca el seu pla de barris contra les desigualtats a l'eix Besòs

BarcelonaÉs un dels plats forts del mandat d'Ada Colau a Barcelona i, fins al moment, només se n'havien esbossat les grans línies. Aquest dimecres l'Ajuntament ha detallat les primeres mesures i les primeres zones beneficiades pel pla de barris, que preveu invertir fins a 150 milions d'euros en 15 barris especialment sacsejats per la crisi durant aquest mandat. L'objectiu: reduir desigualtats. L'alcaldessa, acompanyada del gerent municipal, Jordi Martí, que capitaneja el projecte i dels regidors dels tres districtes on es començarà a intervenir -Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí- ha presentat els primers detalls de la proposta. El pla començarà a prendre forma als barris de la Trinitat Nova, el Bon Pastor i el Besòs-Maresme. És a dir, a l'eix Besòs.

Aquestes zones s'han determinat analitzant variables com el nivell de renda mitjana, els indicadors socioeconòmics, educatius i sociosanitaris, però també punts com els dèficits urbanístics o l'estat del parc d'habitatge. Es planteja que les actuacions, com ha detallat l'alcaldessa, siguin "coproduïdes" entre el teixit veïnal de la zona i el consistori en el seu conjunt -es vol implicar el conjunt de grups de l'oposició i tècnics de diferents àmbits. Aquestes actuacions es desenvolupen en paral·lel al pla de 40 milions que el consistori va anunciar, també aquesta setmana, per combatre la pobresa al districte de Nou Barris.

El pla es marca reptes com recuperar l'activitat econòmica, fer front a dèficits urbanístics o "apoderar els veïns". La previsió és que dos terços del pressupost que s'hi destini sigui per a inversions concretes i un terç per a programes. Aquest 2016 es destinarà a planificar i dibuixar el que serà aquest pla, però el volum d'execució es concentrarà entre els anys 2017 i 2019, perquè l'objectiu és consensuar amb els barris totes les actuacions. El consistori no descarta que arribi més inversions de d'altres administracions o de convocatòries europees per ampliar el pla de barris.

Vigilància externa

El pla de barris s'ha dotat d'un consell assessor extern al consistori, presidit pel geògraf Oriol Nel·lo, 'pare' de la llei de barris dels governs tripartits de la Generalitat, que serà l'encarregat de fiscalitzar la feina feta. La sociòloga Marina Subirats, el professor d'Esade Carlos Losada o Carme Trilla, de la Fundació Habitat 3, són alguns dels noms que donen cos al consell. Es tracta d'un grup format per 11 persones, que representen sectors diferents de les polítiques urbanes.

stats