Societat 13/01/2016

Colau engega el pla de barris de Barcelona

El govern vol que compti amb un pressupost de 150 milions d'euros i que l'acció es concentri a l'eix Besòs, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i els barris de muntanya, segons ha anunciat l'alcaldessa a la conferència del Col·legi de Periodistes

Núria Martínez
2 min
Colau durant la conferència al Col·legi de Periodistes / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl govern de BComú engega el pla de barris de Barcelona. Ho ha anunciat aquest dimecres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la conferència que marca l'inici del curs polític de la capital catalana al Col·legi de Periodistes, amb una clara voluntat de demostrar que el govern ja posa fil a l'agulla a les polítiques del nou any.

Segons ha explicat Colau, el pla de barris serà un dels principals projectes que vol impulsar en els propers anys. En concret, la iniciativa es planteja amb un horitzó de 10 anys i pretén que es converteixi en un "autèntic pla de xoc per revertir l'actual situació de desigualtat d'alguns àmbits de la ciutat". És a dir, el pla de barris ha de servir per combatre les greus desigualtats que pateix la ciutat, un dels 'leitmotivs' de la campanya de Colau. El govern preveu que la primera fase del pla comptarà amb un pressupost de 150 milions d'euros per a aquest mandat i es concentrarà a l'eix Besòs, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i els barris de muntanya. Segons ha explicat Colau, preveu que s'actuarà en una quinzena de barris i ha apuntat que a partir d'ara es buscaran les complicitats dels altres grups per poder tirar-ho endavant.

Potenciar l'eix Besòs

A través del pla de barris, Colau ha anunciat una altra declaració d'intencions: potenciar el Besòs com a eix vertebrador de la ciutat metropolitana. "El pla es configura com una oportunitat per a l'entorn metropolità, perquè les ciutats comparteixen necessitats i problemàtiques", ha apuntat. En aquest sentit, ha afegit que cal fer "un pas endavant en la governança metropolitana per repensar les polítiques públiques en clau metropolitana, des de l'urbanisme fins a l'educació".

Colau, que també és presidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha apuntat que el Besòs s'ha vist durant "molts anys com un problema" i ha apuntat que és el moment de veure'l com una "oportunitat". "Després que la ciutat hagi estat capaç d'obrir-se al mar, ara ha de ser capaç d'obrir-se al riu", ha insistit. En aquest sentit, ha anunciat que mantindrà trobades amb alcaldes de l'eix Besòs per començar a definir una "estratègia conjunta".

Desigualtats

Colau ha recordat que la desigualtat afecta "negativament la promoció econòmica" i ha defensat un cop més la necessitat d'engegar mesures com la creació de la renda municipal o la institució d'un salari mínim interprofessional d'àmbit metropolità.

stats