Societat 13/01/2016

Colau colla ERC i PSC perquè entrin al govern

L’alcaldessa diu que interpel·larà les forces d’esquerres per aconseguir un executiu “estable”

Núria Martínez
2 min
Colau durant la conferència al Col·legi de Periodistes / CÈLIA ATSET

BarcelonaUna vegada descartades les eleccions al març, l’ofensiva per aconseguir un govern estable a Barcelona ha començat. Ahir l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va fer oficial el pressing aERC i PSC durant la seva primera conferència al Col·legi de Periodistes, que marca l’inici de l’any polític municipal. Colau -que va explicar que com a activista havia anat al Col·legi “moltíssimes vegades” però que mai havia estat “tan ple”- va reivindicar un acord de govern amb les forces d’esquerra i va anunciar que les “interpel·larà” perquè entrin a l’executiu. “Els acords es poden fer amb totes les forces, però serà més fàcil aconseguir-los amb els que compartim un model de ciutat”, va matisar.

Amb aquest anunci, BComú busca superar les dificultats que ha tingut fins ara per governar en minoria -té 11 dels 41 regidors- i pretén poder aprovar mesures sense desgastar-se políticament. “Durant aquests mesos ja hem vist que s’han produït acords en objectius concrets, com les ordenances o l’ampliació pressupostària. Però ara, si volem fer polítiques a quatre o a deu anys vista, hem de tenir un govern d’estabilitat”, va reivindicar l’alcaldessa. En aquest sentit, va voler defensar que la pluralitat democràtica “no s’ha de veure com un problema”, però va considerar que l’estabilitat és necessària per poder governar. “Els resultats de les eleccions indiquen que tenim un mandat de canvi, però també d’acord i de diàleg”, va insistir.

Fins ara, els socis estables del govern han estat ERC, PSC i, en ocasions, la CUP. Tot i que Colau fa la crida a totes les forces d’esquerres, el seus candidats preferits són, sens dubte, els republicans, que són els que disposen de més regidors (5). No obstant això, tal com ha pogut saber l’ARA, ERC retreu a l’alcaldessa que no se’ls hagi citat encara per abordar aquest possible acord. De moment, els independentistes es mostren escèptics a entrar al govern i exigeixen saber quines són les propostes de ciutat que té Colau. Ara bé, si alguna cosa té clara ERC, és que no formarà part del govern si també hi és el PSC. És a dir, que no reeditarà cap tripartit.

Al seu torn, els socialistes es van mostrar més partidaris d’aquesta entrada al govern, segons va admetre ahir en un debat a BTV la regidora Carmen Andrés, que va afegir que mantenen converses regulars amb BComú. Per al PSC, l’aprovació del pressupost municipal per al 2016 va lligada a aquesta possible entrada al govern, perquè, segons va apuntar Andrés, “és imprescindible garantir-ne l’estabilitat per assegurar-se que el que s’aprova en el pressupost es pot complir”.

Següent punt: els pressupostos

El següent escenari clau de negociació amb què es trobarà Colau serà el dels pressupostos, i des de BComú s’aspira a segellar el pacte per evitar que la negociació s’allargui, com va passar amb les ordenances fiscals. Ciutadans va admetre ahir que ha tingut converses amb el govern per aprovar els comptes, però que, de moment, no s’han atès les seves demandes.

stats