Societat 10/11/2015

Colau intentarà aprovar les ordenances dilluns en un ple extraordinari

El govern pacta amb el PSC apujar l'IBI als habitatges de més valor cadastral i manté el "diàleg obert" amb ERC per sumar el seu suport

Núria Martínez
2 min
Colau, xerrant amb Collboni i Bosch, abans del ple / CÈLIA ATSET

BarcelonaDesprés que hagués de retirar de l’ordre del dia del ple les ordenances fiscals per falta de suports, Colau ha arribat a un acord amb el PSC per tirar-les endavant. Tot i que encara falta saber el posicionament d’ERC i la CUP, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha anunciat que el ple extraordinari per aprovar-les inicialment se celebrarà aquest dilluns. “No teníem més dies de marge per poder aprovar-les”, ha explicat Pisarello, que ha concretat que es tracta d’una aprovació inicial, i que la definitiva no arribarà fins al desembre.

Fruit de les negociacions amb el PSC, el govern ha acceptat la recaptació de l’IBI progressiu: es preveu la congelació per a tots aquells habitatges amb un valor cadastral inferior als 100.000 euros (el 80% del total), mentre que per als que tenen un valor d’entre 100.000 i 300.000 es preveu un increment del 3,9% i, finalment, una pujada del 5% per als de més valor.

En total, segons va detallar el cap de files del PSC a la ciutat, Jaume Collboni, la mesura permetrà recaptar 8,4 milions d’euros més sense afectar “les classes mitjanes i populars”. O el que és el mateix: del total de 126.476 habitatges (19% del total) taxats entre 100.000 i 300.000 euros, es recaptaran 4,8 milions més, un 3,9% més que el que es va ingressar per aquest tipus de cases el 2015, mentre que els 3,6 milions d'euros restants s'obtindran dels habitatges de més de 300.000 euros (2% del total), que aportaran un 5% a l'impost. Per tant, la congelació de l’IBI que Colau havia previst per al 2016 no serà indiscriminada.

Diàleg obert amb ERC

Pisarello ha assegurat, de fet, el nou projecte d’ordenances “s’acosta més a la filosofia de BComú” que el projecte que van presentar ells mateixos i que els seus socis habituals van tombar per ser “massa conservador”. Davant d’aquest fet, Pisarello ha justificat que no s’hauria pogut arribar a un acord en un inici perquè “calia més diàleg” i ha afegit que ara s’ha sorprès perquè hi ha “més consens” del que semblava.

Pel que fa a les converses amb els altres grups, ha apuntat que el diàleg està “obert” –especialment amb ERC–, tot i que ha considerat que és difícil que s’arribi a un acord amb CiU, C’s o PP.

stats