Colau se salva del càstig polític pels macrobotellons

ERC i Junts critiquen el dispositiu, però la resta de l’oposició no els donen suport

3 min
Alguns dels joves que van participar en el primer macrobotelló a la plaça Espanya.

BarcelonaEls macrobotellons de la Mercè han marcat un punt d’inflexió a Barcelona: han arribat a reunir 40.000 persones amb perfils molt diferents, han fet visible el consum del gas del riure i han dividit els partits polítics de la ciutat. Després dels aldarulls del cap de setmana, ERC i Junts van forçar un ple extraordinari per demanar la reprovació de l’alcaldessa Ada Colau i dels tinents d’alcalde Jaume Collboni, Albert Batlle i Jordi Martí. Els dos grups, però, s’han quedat sols en aquesta crítica al govern municipal pel dispositiu de la Mercè, perquè la resta de l’oposició –Cs, el PP i Barcelona pel Canvi– no els han donat suport: s’han abstingut. Però, tot i que Colau s’ha salvat de la reprovació, tots els partits de l’oposició han criticat la gestió de Barcelona en Comú i el PSC.

“No és un fenomen nou, però està esdevenint estructural”, ha alertat sobre els botellons el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, que ha fet una crida a “diferenciar” els actes delictius de l’incivisme. Segons Coronas, el dispositiu de la Mercè va “fracassar”, malgrat que els grups han evitat discutir sobre com s’havien repartit els rols la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Coronas, però, ha retret al govern municipal que “centrifugués les culpes” durant el cap de setmana, perquè va qüestionar la competència de l’ordre públic, cosa que no s’ha repetit en aquest ple. ERC ha recordat que, abans que ho anunciés aquest dimarts Collboni, ja havia proposat tancar els supermercats oberts 24 hores que venguin alcohol a menors o més enllà de les 11 de la nit –quan està prohibit.

La portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha aprofitat el ple per obrir més el focus: ha assegurat que la inseguretat de la ciutat “comença a ser una emergència”. Segons Artadi, la Mercè ha sigut “la punta de l’iceberg” d’un problema “molt més gros”, motiu pel qual la seguretat és la primera preocupació dels barcelonins. També ha recriminat al govern que no hagi fet “cap explicació de què ha fallat”, però ha considerat que Martí, quan després del primer macrobotelló a la plaça Espanya va dir “que no s’actuaria”, va causar “un efecte crida”, perquè l’endemà hi havia 40.000 persones i la nit va acabar amb aldarulls.

El “joc” de cremar contenidors

Pel que fa als altres partits de l’oposició, María Luz Guilarte, de Cs, ha afirmat que la reprovació que proposaven ERC i Junts és “hipòcrita” perquè els dos grups són “corresponsables” de la Mercè pel fet d'estar a la Generalitat, de la qual depèn el departament d’Interior. Josep Bou, del PP, també ha considerat que ERC i Junts “són responsables directes”. Segons Bou, “Barcelona ara té un joc esportiu que és cremar contenidors”, cosa que ha atribuït als polítics, sobretot a Quim Torra i Colau. Eva Parera, de Barcelona pel Canvi, ha demanat “llei i ordre”.

Des del govern municipal, Batlle (PSC) ha argumentat que els macrobotellons són “un problema complex que està passant arreu”, en una frontera “difusa entre el civisme i l’ordre públic”. Batlle ha apostat per “un abordatge integral” amb tots els sectors implicats en la taula que constituirà la ciutat. Tant Batlle com Martí (Barcelona en Comú) han destacat la coordinació entre els Mossos i la Guàrdia Urbana. Martí ha parlat “d’uns fets que van explotar d’una manera inusual” i ha mostrat preocupació “pel consum d’alcohol entre els més joves”. Per acabar, Colau ha agraït als tinents d’alcalde i també al conseller d’Interior la feina durant la Mercè. “Això ha passat a Tiana, Bellaterra, Girona, Tarragona i un munt d’indrets. Només conjuntament ens en sortirem”, ha conclòs.

stats