Colau fa marxa enrere a les Corts i només comprarà els dos locals buits dels 16 anunciats

Junts denuncia que el govern municipal ha comprat un semisoterrani a un conseller de districte dels comuns

2 min
Els locals de les Corts que volia comprar l'Ajuntament

BarcelonaAl final, en el millor dels casos, només seran dos. Segons l'últim capítol de l'escàndol pels locals buits de les Corts que en realitat estaven plens, l'Ajuntament de Barcelona només adquirirà dos establiments. Enrere queda ja la promesa de comprar-ne 16 per 3,2 milions d'euros, després d'un dels trets al peu més clamorosos del govern actual. Així ho ha explicat aquesta tarda el tinent d'alcaldia Jordi Martí durant la seva compareixença a la comissió d'economia forçada per Junts per Catalunya. L'objectiu d'aquest pla, que es diu Persianes Amunt i que, en el fons, comparteixen la majoria de partits, consisteix en comprar locals buits per destinar-los després a activitats que són rendibles però que no poden afrontar els alts preus dels locals del mercat privat. El problema del pla ha sigut el seu desenvolupament.

El govern va anunciar el 15 de desembre de l'any passat que adquiriria 50 locals buits a tota la ciutat, entre els quals 16 al carrer Doctor Nubiola i Espinós de les Corts. D'aquests 16, però, només dos estaven buits. La resta ja desenvolupaven alguna activitat econòmica i social i l'Ajuntament ho sabia, segons va denunciar Junts per Catalunya després de tenir accés a l'expedient. El propietari de tots els locals, Real Estate Added Value SL, havia informat l'Ajuntament que els locals estaven plens però que hi havia l'opció d'entregar-los buits, en contra del que havia dit el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, que fins i tot va acusar la immobiliària d'haver-los "enganyat".

L'anunci de l'Ajuntament va provocar l'efecte contrari al desitjat: el propietari va enviar un burofax a tots els llogaters per informar-los que el 31 de maig els faria fora, segons ha recordat la regidora Elsa Artadi, de Junts per Catalunya. L'error i "les mentides sobre mentides per intentar tapar alguna cosa", en paraules d'Artadi, ha provocat que totes les formacions de l'oposició hagin criticat aquesta tarda el paper del govern. El regidor de Ciutadans Paco Sierra ha preguntat a Jordi Martí qui ha sigut "l'il·luminat" que va anar a veure els locals per autoritzar-ne la compra i ha demanat "responsabilitats". Martí no li ha respost i tampoc ha fet cap autocrítica. S'ha limitat a dir que "el procés encara no està tancat" i ha insistit que l'Ajuntament "no comprarà cap local que no estigui buit". Martí també ha defensat el paper del govern municipal i ha recordat que la compra s'ha de fer a partir d'un concurs públic i que era impossible "evitar que es presentin algunes propostes que no s’haurien d’haver presentat". També ha dit que, després de comprovar que només dos dels locals proposats pel propietari realment estaven lliures, ara estan investigant si compleixen la resta de requisits per acabar executant la compra. Martí també ha explicat que un cop s'adquireixin aquests locals s'iniciarà un nou concurs públic per decidir quina activitat s'hi desenvolupa. I ha avisat que "segurament" també hi haurà "algun problema", ja que "quan trenques gel les coses no surten com un es pensava".

D'altra banda, Artadi també ha denunciat que des del programa Amunt Persianes s'ha comprat un local buit a l'Eixample que era propietat de Max Cahner, un conseller de districte dels comuns de Sarrià-Sant Gervasi. Artadi ha anunciat que portarà el cas al Comitè d'Ètica de l'Ajuntament perquè ho investigui. El semisoterrani, ubicat al carrer Bruc 144, ha costat 244.863 euros.

stats