Barcelona

L'Ajuntament sabia que els locals que comprava a les Corts tenien llogaters

Junts acusa el govern municipal de mentir i de fer "assetjament immobiliari" als afectats

3 min
Els locals en planta baixa i primer pis que volia comprar l'Ajuntament a les Corts

BarcelonaNou capítol de l'escàndol que sacseja aquests dies el districte barceloní de les Corts, on el govern municipal va anunciar que comprava 16 dels 50 locals que s'incloïen en el programa Persianes Amunt per revitalitzar baixos en desús. El problema és que aquest lot, que costava 3,2 milions d'euros, incomplia dos punts bàsics de les clàusules del concurs: la meitat dels locals no estaven en planta baixa sinó al primer pis i, el més flagrant, només dos dels 16 estaven efectivament buits. I l'anunci que l'Ajuntament comprava l'espai, que queda al darrere del Mercat de les Corts, va fer que el propietari enviés burofaxos als inquilins avisant-los que –tret de dos que tenien contractes més llargs– la resta haurien de deixar els locals abans del juny. "L'Ajuntament col·labora en el nostre desallotjament", denunciaven els afectats a l'ARA aquest dimarts, quan van portar el cas a l'audiència pública del districte.

La reacció del govern de Colau, quan es va fer pública aquesta situació, va ser remarcar que si els espais no estaven buits, no els compraria. El primer tinent d'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, va anar més enllà i va acusar el propietari dels locals, Real Estate Added Value, SL d'haver intentat "enganyar" el consistori oferint una cosa que no s'ajustava al que es demanava. I avui el grup municipal de JxCat, que ja fa mesos que reclama transparència al govern sobre aquest cas, ha afegit una mica més de llenya al foc assegurant que ara que, per fi, han pogut veure els expedients de l'operació, hi han constatat que el propietari hi va fer constar que 13 dels locals en oferta estaven ocupats.

La documentació afegia que hi havia la possibilitat de lliurar-los buits. Els negocis amenaçats de desallotjament, de fet, donaven per fet que algú de l'Ajuntament havia visitat els seus espais per fer-ne la taxació i havia pogut comprovar sobre el terreny que no estaven buits.

La cap del files de Junts, Elsa Artadi, defensa ara, documentació en mà, que això demostra que Collboni va mentir "conscientment" i que l'Ajuntament va col·laborar, de manera "premeditada", en "l'assetjament immobiliari" a la desena de negocis que ocupen els locals de les Corts. "L'Ajuntament ha sigut el col·laborador necessari per fer fora activitat econòmica", afirma Artadi, que dimecres ja va anunciar que el seu grup portaria el pla municipal per recuperar locals buits a l'Oficina Antifrau.

Avui, després de poder revisar la primera documentació, ha afegit que tenen sospites que hi ha més espais, fora de les Corts, on també s'haurien incomplert les bases del programa, ja no perquè es tracti de locals que no estan buits, sinó per altres variables com no ser plantes baixes o no situar-se en les zones considerades prioritàries. JxCat dona per fet que després de la polèmica per la compra dels 16 locals al carrer Doctor Nubiola i Espinós de les Corts, el govern municipal aturarà aquesta operació –Collboni ja va admetre que estaven disposats a anar als tribunals per fer marxa enrere–, però demana anar més enllà i aclarir si hi ha més irregularitats en altres compres. Consideren "sospitós" tot el pla.

Demanda de responsabilitat

Fonts municipals defensaven dimarts, quan aquest diari es va fer ressò de la situació dels llogaters amenaçats de desnonament, que el cas de les Corts era l'únic que havia creat problemes. Ara Artadi també demana que Collboni es retracti de les seves paraules, en què traspassava la responsabilitat als propietaris, i pregunta al govern qui assumirà la responsabilitat d'aquesta compra fallida.

I, enmig de tot, hi ha els negocis que ja han rebut el burofax –des d'una assessoria fiscal, a un centre de bellesa o una empresa de nanoteclogia–. Ara demanen certeses perquè senten que han quedat atrapats en una operació que possiblement no s'arribarà a fer. Per això, volen que l'Ajuntament deixi clar que l'oferta no complia els requisits inicials i demanen que se'ls deixi al marge de tota la picabaralla política: "El que necessitem ara són pronunciaments clars".

stats