Colau fa marxa enrere en el porta a porta: atura la segona fase i retira els bujols de l'orgànica

Les restes de menjar es recolliran a tot Sant Andreu amb bústies amb identificació

3 min
Dues bosses amb matèria orgànica davant d'un portal de Sant Andreu

BarcelonaFre i marxa enrere. El nou sistema de recollida de residus que s'està provant a Sant Andreu patirà canvis estructurals, motivats per les queixes dels veïns. El més important afecta la recollida orgànica, la "més sensible", segons ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. Les restes de menjar deixaran de recollir-se tres dies a la setmana a la porta de casa i s'instal·laran bústies i contenidors que els veïns podran obrir amb targetes identificatives per tirar-hi l'orgànica el dia que vulguin i a l'hora que vulguin. L'Ajuntament ja ha encarregat la fabricació de 15 contenidors intel·ligents i 56 bústies més, que, segons les previsions, començaran a arribar a la ciutat a finals d'any. Un cop arribin els nous materials encarregats, es retiraran els bujols de l'orgànica i s'instal·laran els contenidors als carrers que tinguin "trama Eixample", és a dir, edificis alts amb molts veïns. Les bústies, en canvi, s'instal·laran als carrers amb voreres amples i edificis petits.

El regidor ha advertit, però, que el canvi no té per què ser definitiu: amb el porta a porta s'ha aconseguit que els residus orgànics no superin un 2% d'impropis. "Caldrà mantenir els estàndards", ha avisat. Si amb la instal·lació de més bústies empitjorés aquesta xifra, es podria buscar una nova modificació.

La modificació en la recollida de l'orgànica té una gran importància perquè era un dels punts que més molestaven els veïns afectats, ja que només podien tirar les escombraries uns dies i unes hores determinades i, a més, provocaven males olors als carrers perquè les bosses podien estar més de tres hores fins que les recollia el camió de les escombraries. De totes maneres, Badia no ha volgut reconèixer cap error. Segons ha dit, a Catalunya ja hi ha 600.000 persones que recullen les escombraries amb aquest sistema, i en el cas de Sant Andreu s'ha aconseguit l'objectiu que es volia: canviar els hàbits i incrementar el reciclatge. Badia ha explicat que segons les previsions inicials, quan el porta a porta estigués desplegat a tot Barcelona un 50% dels veïns estarien tirant les escombraries en contenidors intel·ligents, un 25% en bústies i un 25% més en bujols. "És només aquest últim 25% el que canvia", ha dit.

Un altre canvi en l'actual sistema de recollida a Sant Andreu serà sobre la recollida del tèxtil sanitari. Fins ara els bolquers i el tèxtil sanitari es podien tirar en unes bústies sempre que es justifiqués per a què es feia servir el material. Calia explicar, per exemple, que a la llar hi havia un nadó per obtenir el clauer que permet obrir la bústia. A partir d'ara les dones que ho vulguin també podran demanar el clauer per usar-los quan hagin de llençar compreses. Paral·lelament, també hi ha un camió itinerant que recull aquest tipus de material.

Les altres deixalles, la resta, el plàstic i el paper, són les úniques que se seguiran recollint a la porta de casa els dies establerts a cada zona.

S'atura la segona fase

Tots aquests canvis obliguen a aturar la segona fase del porta a porta que s'havia de desplegar a Sant Andreu a partir del 18 d'octubre. De fet, ja hi ha molts veïns que ja han recollit els bujols. Actualment, a Sant Andreu hi ha 5.518 habitatges on ja es recull la brossa amb aquest nou sistema i el 18 d'octubre s'havia d'estendre a 7.071 habitatges més. En total, un cop es desplegués la segona fase aquest octubre, el porta a porta havia de permetre recollir les deixalles de 12.589 famílies, és a dir, de més de 30.000 veïns. Un cop el nou sistema de recollida funcionés bé a Sant Andreu, s'havia d'estendre també a Sant Antoni i Horta. Ara totes aquestes previsions cauen i queden sense calendari. "Ens centrem en Sant Andreu", ha insistit Badia quan els periodistes preguntaven per la resta de barris.

Bosses identificatives a Sarrià

A l'altre barri de Barcelona on sí que poden arribar canvis en el porta a porta és a Sarrià, on aquest sistema funciona des de fa tres anys però sense bosses identificatives: és a dir, l'Ajuntament no sap qui tira què. Actualment per fixar la taxa d'escombraries que paguen els ciutadans es té en compte el consum d'aigua, però l'objectiu és que es pugui aplicar en funció de qui selecciona millor les deixalles. Per fer-ho així, però, cal saber com ho fa cada ciutadà. Segons ha explicat Badia, a les ordenances fiscals de l'any vinent ja s'inclourà aquest sistema fiscal, que permetrà estalviar fins a un 20% del cost de la taxa a qui separi degudament la brossa. "Per tal que els veïns de Sarrià que ja ho estan fent es puguin beneficiar d'aquesta bonificació, s'obre la porta a identificar també les seves bosses", ha dit Badia. Segons ha explicat, el canvi ja s'ha exposat a la taula de seguiment. De moment, però, tampoc hi ha calendari.

stats