Societat 16/12/2014

Protesta en defensa dels anarquistes detinguts en l'operació Pandora

La manifestació acaba amb aldarulls al barri de Gràcia de Barcelona

Elisabeth Escriche
2 min
Protesta contra les detencions d'anarquistes a l'Operació Pandora / MANOLO GARCÍA

BarcelonaMés d'un miler de persones han participat aquest dimarts a la tarda a Barcelona en una protesta de rebuig a l'operació policial del matí a la Kasa de la Muntanya i altres punts de Catalunya i de Madrid, contra grups anarquistes acusats de terrorisme, en què s'han detingut onze persones.

La protesta ha començat a les set de la tarda a la plaça del Diamant del barri de Gràcia, on inicialment s'han concentrat unes 300 persones. Allà s'han sentit crits de solidaritat amb els 'okupes' que viuen a l'històric immoble del moviment llibertari, i consignes com "retingudes llibertat". A la pancarta de la capçalera s'hi podia llegir 'L'únic terrorista, l'estat capitalista'. Progressivament, s'hi ha anat afegint més gent, fins a superar el miler de persones cap a les 20.30 hores.

Després d'uns 30 minuts de concentració, els manifestants s'han endinsat pel carrer Astúries cridant "si ens toquen a una, ens toquen a totes" o "anticapitalistes". La manifestació ha arribat al carrer Gran de Gràcia, on alguns dels manifestants han repartit comunicats que definien el "sistema capitalista" com una "organització terrorista" i acusaven la policia de ser "l'aparell militar".

La manifestació ha pujat llavors fins a la plaça Lesseps, on desenes de furgonetes dels Mossos d'Esquadra controlaven els manifestants, que cridaven "la policia tortura i assassina". Després d'haver ocupat la Travessera de Dalt, la protesta ha agafat el carrer Torrent de les Flors i ha seguit pel carrer Bailén, on alguns veïns han sortit al balcó per aplaudit els manifestants.

Fins poc després de les nou del vespre, els únics incidents s'havien produït a la cantonada del carrer Bailén amb l'avinguda Diagonal, on un grup de quatre manifestants amb caputxa ha trencat els vidres de dues sucursals bancàries, abans que la manifestació encarés el carrer Girona.

Quan faltaven pocs minuts per dos quarts de deu de la nit, a la cantonada del carrer Còrsega i el carrer Bruc, alguns manifestants han començat a tombar i a cremar contenidors. Poc després d'avisar-ho pels altaveus, els Mossos han intervingut per dissoldre la marxa, fent circular les furgonetes a tota velocitat.

Els manifestants s'han dispersat llavors per la zona sud del barri de Gràcia. Una part ha baixat cap a la Diagonal, on també han cremat contenidors. A l'altre cantó, pujant cap al carrer Gran de Gràcia, els Mossos també han hagut de retirar contenidors tombats a terra. Desenes de manifestants han acabat a la plaça de la Revolució, on s'ha donat per desconvocada la protesta.

stats