Societat 12/02/2015

Comença a funcionar el nou espai social de salut comunitària a la Guineueta

Té com a objectiu promoure hàbits saludables per tenir cura de la pròpia salut i prevenir malalties

Ara
3 min
guineueta

BarcelonaArrenca l'activitat al nou Espai Social de Salut Comunitària de la Guineueta, un equipament que acull un servei nou, impulsat per la Delegació de Salut del consistori i el districte de Nou Barris juntament amb les entitats veïnals del barri (Associacions de Veïns i Veïnes de la Guineueta i Canyelles i Veïns i Veïnes de les Cases Barates d’Horta).

El seu objectiu és el de promoure hàbits saludables, prevenir la malaltia i la cura de la pròpia salut, posant a l’abast de l’usuari tota mena d’informació sobre salut i qualitat de vida per a persones de totes les edats, i especialment, entre la gent gran.

Aquest local, situat al passeig de Valldaura, al costat del CAP Guineueta, va ser cedit per l’Institut Nacional de la Seguretat Social, després de la petició que es va fer des del districte de Nou Barris, quan va traslladar les seves oficines a la seu del districte, ara fa dos anys.

Aquest espai va ser reformat i adaptat per a acollir aquest nou concepte d’equipament social i de salut, el primer d’aquest tipus que s’obre a Barcelona, i que està destinat a atendre les persones de l’àrea d’influència del mateix CAP Guineueta.

Una part del nou local ha estat destinat a acollir una base d’ambulàncies del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). L’altra part, la més gran, estarà dedicada al que s’ha decidit anomenar Espai Social de Salut Comunitària Guineueta.

Aquest projecte té un grup motor que elabora les propostes format per representants designats per les Associacions de Veïns i per les diferents entitats públiques que el conformen: Centre de Salut Guineueta, Consorci de Salut de Barcelona, Districte de Nou Barris, Delegació de Salut de l’Ajuntament i Agència de Salut Pública de Barcelona.

Entre les activitats que progressivament estan previstes dur a terme hi ha:

  • Una escola de salut per a gent gran
  • Xerrades i sessions per a pacients amb patologies cròniques
  • Educació pre-part i postpart per a dones
  • Tallers d’educació i rehabilitació per a persones amb determinades patologies d’esquena
  • Xerrades educatives de caire sanitari o social dirigides a la població adulta
  • Tallers de memòria per a gent gran
  • Activitats dirigides a famílies cuidadores de persones amb dependència
  • Programa Baixem al carrer dirigit a persones grans amb dificultats per sortir del seu domicili

La regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni, ha recordat que “aquesta és una llarga demanda veïnal a la que l’Ajuntament de Barcelona ha donat resposta després de negociar amb l’INSS la cessió de l’espai” i ha posat en valor que “volem que aquest equipament sigui una peça clau al barri de la Guineueta i que els veïns el tinguin com a espai de referència en matèria de salut”.

La Delegada de Salut del consistori, Cristina Iniesta, ha explicat que aquest nou model de servei respon a la necessitat de la ciutadania d’implicar-se en la seva pròpia salut. Serà un espai comunitari dinàmic i participatiu que posarà a disposició dels veïns i veïnes de la Guineueta totes les eines possibles per a aquesta finalitat. Es tracta de promoure els hàbits de vida saludables, prevenir el risc a emmalaltir i acompanyar en la malaltia per obtenir una millor qualitat de vida”, ha afegit.

El grup impulsor del projecte ha triat, com a lema del nou equipament, La salut és teva. A l’espai es portaran a terme diferents activitats són el resultat de la implicació activa de les persones que hi assisteixen i la col·laboració dels professionals de la salut pública, dels serveis sanitaris i socials.

S’hi faran cursos, tallers, xerrades, reunions, etc., sobre temes de salut que ajuden a millorar el benestar de tothom, des de la gent gran fins al nadons passant pels joves, les dones i altres col·lectius.

stats