RELIGIÓ
Societat 05/10/2015

Comença al Vaticà un Sínode de la Família marcat per la sortida de l'armari d'un capellà

El sínode ha de servir per debatre la comunió per als divorciats tornats a casar i l’acolliment de les parelles homosexuals

Ara
2 min
Candidats amb ànima  de papa Francesc

BarcelonaEl paper de l'Església davant els divorciats i els homosexuals és un dels temes que es tractaran al Sínode de la Família que ahir diumenge va començar oficialment al Vaticà amb una missa del papa Francesc. Avui dilluns, però, comencen les sessions de treball.

Aquest sínode està marcat pel rebombori mediàtic que ha aixecat l'anunci del capellà polonès Krzysztof Charamsa, funcionari a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, que aquest cap de setmana ha anunciat que és gaiha anunciat que és gai i ha presentat públicament la seva parella, un català que es diu Eduard Planas.

Krzysztof Charamsa amb la seva parella, Eduard, després de la roda de premsa d'aquest dissabte / EFE

Charamsa havia explicat, en una entrevista al 'Corriere della Sera', que és gai, que té un company sentimental i que se’n sent orgullós. “Vull que l’Església i la meva comunitat sàpiguen qui sóc: un sacerdot homosexual, feliç i orgullós de la meva identitat. Estic preparat per fer front a les conseqüències, però és el moment que l’Església obri els ulls i comprengui que la solució que proposa, l’abstinència total de la vida de l’amor, és inhumana”, diu Charamsa, que no podrà continuar treballant a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, segons va anunciar el Vaticà.

Precisament, en el Sínode de la Família s'han de debatre, entre altres aspectes, la comunió per als divorciats tornats a casar i l’acolliment de les parelles homosexuals. El papa Francesc ja ha fet diverses passes cap a l'obertura de l'Església a sectors a qui tradicionalment s'han tancat les portes. Recentment, Francesc va anunciar, poc abans que arrenqui l’Any de la Misericòrdia, que durant aquest any qualsevol sacerdot podrà absoldre el “pecat” de l’avortament. Una autèntica revolució que està sent contestada pels sectors més conservadors.

El Papa va inaugurar diumenge el Sínode de la Família amb una missa a la basílica de Sant Pere, i durant l'homilia va fer una crida a "buscar, acollir i acompanyar" l'ésser humà "en un context social i matrimonial força difícil". També va defensar la institució del matrimoni.

Les conclusions del sínode poden servir al Papa per inspirar-se a l'hora de governar l'Església, així com per impulsar mesures concretes.

stats