Societat 20/12/2014

"Cap mordassa ens fara callar", la protesta contra la llei de seguretat ciutadana a Barcelona

Manifestacions simultànies a tot l'Estat contra les sancions contundents que preveu la llei aprovada pel govern del PP

Martí Gelabert
2 min
La manifestació contra la llei de seguretat ciutadana a Barcelona. MANOLO GARCÍA

BarcelonaUnes 3.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, han protestat aquest dissabte al migdia pel centre de Barcelona contra la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com a "llei mordassa". "Llibertat, d'expressió, llei mordassa no" o "El carrer és nostre, desobeïm la llei mordassa". Amb aquestes consignes i pancartes ha avançat la marxa que ha arrencat a la plaça Universitat de Barcelona i ha acabat a la delegació del govern espanyol, al carrer Roger de Llúria amb Mallorca, on els convocants l'han donat per acabada. Part dels manifestants, però, no han marxat i els Mossos d'Esquadra han fet una crida perquè dissolguessin la protesta. Finalment, i sense incidents, s'ha donat per desconvocada.

A la capçalera de la mobilització, s'hi podia llegir la pancarta "Cap mordassa ens farà callar. Defensem els nostres drets". La protesta l'han convocat col·lectius vinculats al 15-M i als quals s'hi han adherit la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i alguns sindicats com la CGT, que han denunciat el "retrocés en els drets fonamentals" que suposa la seva aplicació. També s'han dut a terme protestes a les principals ciutats de tot l'Estat.

Entre els manifestants s'hi podien identificar alguns col·lectius com els 'iaioflautes' i també criatures amb els seus pares identificats com els 'babybloc'. El parlaments dels portaveus dels diferents col·lectius aplegats s'han centrat en la denúncia a una llei que amenaça amb "trencar al pau social", ha dit un dels representants del col·lectiu d'immigrants.

Concentració el 27 de desembre

Els representants de la PAH han qualificat la llei de "antidemocràtica" i han denunciat que convertia en "delicte" les ocupacions pacífiques a seus bancàries. Tot i així els portaveus de la PAH han deixat clar que la normativa "no els aturarà" en les seves accions reivindicatives. També han volgut mostrar el seu rebuig a la llei de Jorge Fernández els representants de la Kasa de la Muntanya que han qualificat l'operació Pandora, duta a terme aquesta setmana contra el terrorisme anarquista, de "macabra ruleta russa" i han insistit que l'únic que trobarà la policia a la kasa ocupa és la "seva millor arma: la solidaritat i la ràbia". Els okupes també han anunciat que el proper dissabte 27 de desembre es concentrarà a la plaça Catalunya per mostrar el seu suport a les set persones empresonades per l'operació Pandora.

La polèmica llei del ministre Jorge Fernández Díaz preveu preveu multes de fins a 600.000 euros per manifestar-se sense autorització prèvia. La protesta es repetirà aquest dissabte a diverses ciutats de tot l'Estat. També inclou sancions de fins a 30.000 euros per intentar impedir un desnonament. La seva aplicació prohibirà manifestar-se davant el Parlament o enregistrar actuacions policials desproporcionades.

El PP va imposar aquesta llei al Congrés gràcies a la majoria absoluta i amb el rebuig de tota l'oposició. Amb aquesta nova normativa, el govern espanyol també preveu penalitzar qui reculli firmes sense autorització o qui enganxi convocatòries o lemes als fanals.

stats