Societat 01/11/2019

Comencen les obres dels pisos al primer edifici de l’Eixample

L’edifici, situat a la confluència del carrer Urgell amb Floridablanca, al barri de Sant Antoni, està buit des que va ser desallotjat a principis del 2014

Maria Ortega
2 min
La façana de l’edifici conegut com la Carboneria, a Sant Antoni.

BarcelonaS’identifica ràpidament per la gran pintada, amb una bomba Orsini, cadenes i molts colors a la paret. I, també perquè té una fesomia peculiar, amb quatre façanes a la vista. És la Carboneria, el primer edifici que es va construir, el 1864, a la trama de l’Eixample dissenyada per Ildefons Cerdà, i un símbol dels espais okupats de Barcelona. L’edifici, situat a la confluència del carrer Urgell amb Floridablanca, al barri de Sant Antoni, està buit des que va ser desallotjat a principis del 2014. Llavors va caldre una grua hidràulica per despenjar dos activistes de la façana i hi va haver manifestacions de rebuig i un balanç de 38 contenidors cremats, danys per valor de 45.000 euros i dues persones detingudes. Però la Carboneria, que havia funcionat com a centre social autogestionat des del 2008 -després de dos anys buida-, va tornar a quedar en desús. No ha sigut fins ara que hi han començat les obres per fer-hi una promoció de pisos, segons la llicència concedida. Ara l’edifici està envoltat per tanques de l’empresa d’obres Penta, que, consultada per aquest diari, no ha donat detalls dels futurs habitatges.

Els actuals propietaris del bloc, Leasing LWP Spain SL -ho són des del 2017-, tenen llicència per fer-hi una rehabilitació integral, com confirma l’Ajuntament, però el seu projecte tindrà certes limitacions perquè l’edifici va ser protegit el 2016 com a patrimoni arquitectònic de la ciutat. No es pot enderrocar ni transformar de manera irreversible. S’han de mantenir les volumetries del bloc, sense possibilitat de remuntes, i cal restaurar les façanes per recuperar el revestiment i les obertures originals.

El que no està protegit és el grafiti de la façana, tot i que el govern municipal havia manifestat la intenció que es mantingués pel vincle que ja tenia amb la memòria social de l’espai. Però ni el consistori ni la propietat han confirmat si es conservarà d’alguna manera.

Des de l’Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni, Pep Sala explica que durant un temps van pressionar l’Ajuntament perquè adquirís el bloc per fer-hi alguna mena d’equipament, però aquesta via va quedar descartada, i el que faran ara és estar pendents de l’evolució de les obres i del projecte que prengui forma en aquest espai emblemàtic.

stats