Societat 13/06/2019

Els comerciants de Sant Antoni denuncien una onada de robatoris

Calculen que en dos mesos han entrat a robar en més de 20 establiments

Jordi Mumbrú
2 min
Un dels comerciants de Sant Antoni que va patir dos robatoris en dos dies

Barcelona“Cada nit anem a dormir amb la por de si ens obriran el local”. Aquesta frase l'ha pronunciat aquest dijous a la tarda David García, l’amo d’una lampisteria ubicada al carrer Borrell cantonada amb Sepúlveda. Uns minuts més tard l'ha repetit Xavi Bofill, el responsable d’una òptica del carrer Urgell. Com ells, hi ha molts comerciants del cèntric barri de Sant Antoni que temen que els lladres, que semblen haver descobert una predilecció per aquesta zona, els facin una visita. Alguns comerciants, com el David o el Xavi, ja han patit robatoris, mentre que la resta creuen els dits per no ser ells els que facin créixer encara més l'estadística. De moment, segons el recompte que han començat a fer aquesta setmana, ja acumulen més de vint robatoris en dos mesos. L'àrea més afectada, segons els comerciants, és la compresa entre la Gran Via i Tamarit i entre Villarroel i Viladomat.

"Dimarts vam crear un grup de WhatsApp entre els afectats i ja som 70 persones", explica sorprès David García. Ara està fent un mapa per marcar tots els establiments on els lladres han entrar a robar. La llista és extraordinàriament variada: perruqueries, centres d'estètica, òptiques, restaurants, a una botiga de roba, a una altra de matalassos, a un manyà... "Si li han entrat fins i tot al ferrer, que només té ferro", lamenta García. Segons explica, els Mossos d'Esquadra els han recomanat que contractin seguretat privada, com ja han fet en altres poblacions on hi ha problemes de seguretat, però els comerciants no ho acaben de veure clar: "Home, ho haurien de fer ells, no?", reclama.

Just en aquesta part del barri hi ha molts carrers aixecats perquè l'Ajuntament hi està fent una superilla. Els lladres, que acostumen a entrar forçant la persiana de la porta principal, aprofiten que les tanques de les obres resten visibilitat i que els carrers tallats impedeixen el pas dels cotxes policials. Però si bé és cert que en aquestes zones amb obres és on es concentren els robatoris, també n'hi ha al mig del carrer Urgell. "Em van entrar un dissabte de fa dues setmanes i l'endemà van tornar a entrar", lamenta Bofill. Li van robar unes 50 ulleres. En el seu cas, van entrar al local trencant el pany. Les càmeres de seguretat van enregistrar el robatori. "Va estar dins més de 8 minuts, però quan van arribar els agents, ja no hi era", lamenta.

De moment, els afectats s'han emplaçat a celebrar una assemblea dilluns al vespre per decidir quines accions prendre i si cal o no contractar seguretat privada.

stats