Societat 05/09/2016

El Govern insisteix que va protegir els set menors tutelats víctimes d'una xarxa de pedòfils

La consellera Dolors Bassa també ha justificat al Parlament que no exerceixin d'acusació en el cas dels Maristes perquè les víctimes ja són majors d'edat

Montse Riart
2 min
La consellera de Treball, Dolors Bassa, en la seva compareixença al Parlament

BarcelonaLa consellera de Treball, Dolors Bassa, ha assegurat aquest dilluns al Parlament que la Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA) va protegir els set menors tutelats que van ser víctimes d'una xarxa de pornografia infantil des que va tenir coneixement del cas, el maig de 2015. La consellera ha defensat que també es va investigar l'actuació de la mateixa administració i que no s'hi van detectar anomalies.

Bassa ha explicat que 7 de les 80 víctimes d'aquesta xarxa –només se n'han identificat 29– estaven sota tutela de l'administració. Es tracta de nois d'entre 14 i 16 anys que pertanyien als centres d'Amposta i Tortosa. L'alarma va saltar primer quan els Mossos van detectar un menor que havia estat en contacte amb els presumptes pedòfils a Tortosa abans d'estar tutelat. Paral·lelament, els educadors van veure que tres adolescents més s'havien fugat reiteradament del centre i que tenien accés a diners i tabac.

La consellera ha assegurat que s'ha actuat "constantment i permanentment" atenent psicològicament els menors. També ha explicat que s'havia obert una investigació interna que no ha detectat anomalies: "Mai el que es fa és prou pel que pot passar, però estem convençuts de la feina que hem fet i tenim propostes de futur", ha dit Bassa, que ha explicat que la DGAIA contractarà 50 nous educadors i posarà en marxa la figura d'un delegat de protecció contra la victimització dins dels centres de protecció, que treballarà de manera semblant a un delegat de prevenció de riscos laborals.

Bassa ha explicat que la Generalitat s'ha personat com a acusació particular en la investigació d'aquest cas per protegir els menors tutelats víctimes de la xarxa. Ha dit que en aquest cas les víctimes són menors, a diferència del que passa amb el cas dels presumptes abusos a l'escola dels Maristes, on la Generalitat ha decidit no personar-se.

L'oposició reclama al Govern que es personi en el cas dels Maristes

La majoria dels partits a l'oposició han criticat a la conselleria que finalment hagi decidit no personar-se en el cas contra l'exprofessor dels Maristes, Joaquim Benítez. Bassa ha explicat que el seu departament no podia exercir l'acusació particular perquè les víctimes són majors d'edat i poden contractar la seva pròpia defensa lletrada i ha dit que el Govern havia considerat que la fiscalia ja exercia el paper "d'acusació popular, per defensar l'interès general".

El diputat del PSC, Raül Moreno, considera que la Generalitat hauria de formar part de la investigació, independentment de "l'edat de les víctimes", per demostrar que és "intransigent" amb aquest tipus de casos. El PP també li ha reclamat que mantingui un criteri únic en tots els processos i més tenint en compte que els serveis jurídics van recomanar inicialment la personació.

stats