La comunitat educativa alerta que la casella lingüística és "una cortina de fum" per renovar els concerts a l'Opus

Front comú de la Fapac, els sindicats USTEC i SEPC, la CUP i Catalunya en Comú - Podem

La comunitat educativa catalana està en alerta davant les intencions del govern espanyol d'aprofitar l'aplicació de l'article 155 per incloure la casella lingüística per estudiar en castellà, però, sobretot, per la renovació dels concerts a les escoles que segreguen per sexe. Des de divendres, les queixes s'han focalitzat en la casella del castellà, però aquest dimarts la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac), el sindicat USTEC-STEs i els sindicats d'estudiants han avisat que l'anunci de la casella lingüística és tan sols una "cortina de fum" per intentar tapar el veritable objectiu del govern espanyol, que és, diuen, aprovar la renovació de 1.956 concerts educatius, entre els quals hi ha 16 escoles de l'Opus Dei que segreguen per sexe.

"L'acord d'introduir modificacions en la preinscripció és una cortina de fum que amaga la verdadera decisió presa que sí que pot comportar conseqüències: la renovació dels concerts educatius", ha dit Belén Tascón, presidenta de la Fapac, que ha explicat que, mentre que que la "segregació per raó de llengua serà molt complicada de dur a terme, per no dir impossible", les segregacions per raons socioeconòmiques i per raons de gènere "s'institucionalitzaran molt fàcilment".

En una roda de premsa conjunta, en què han rebut el suport de la CUP i de Catalunya en Comú, la comunitat educativa ha donat una imatge d'unitat i front comú per lluitar contra tots els tipus de segregació escolar -la de sexe, la socioeconòmica i la lingüística- i han afirmat que el seu principal objectiu és aconseguir retirar el finançament públic dels col·legis que separen per sexe. De fet, així ho estableix un acord del ple del Parlament, aprovat amb els vots d'ERC, la CUP, el PSC i Catalunya Sí que es Pot, la passada legislatura. Aquest havia estat un tema de debat i objecte de negociació per formar govern. La CUP, Junts per Catalunya i ERC havien arribat a un principi d'acord per eliminar el concert a les escoles de l'Opus Dei.

La decisió del govern espanyol sobre la renovació dels concerts, però, encara no és totalment ferma. Els pròxims dies s'ha d'elaborar una memòria econòmica de la mesura abans que es firmi la resolució i es voti al 'Butlletí Oficial de l'Estat'. Amb aquests dies de marge, la comunitat educativa confia que es pugui arribar a un acord i retirar una part d'aquests concerts -almenys els 16 col·legis que segreguen per sexe-, i demanen també obrir el debat sobre la doble xarxa (pública i concertada). 

El PP intensifica l'ofensiva contra la immersió: l'atacarà pel 155, el Parlament i el Congrés

Més continguts de