Successos
Societat 24/10/2022

Condemnats per un comiat de solter: 7.767 euros per haver provocat retards en un AVE

Un jutjat de Madrid obliga 11 joves a assumir les indemnitzacions que va pagar Renfe a 216 viatgers

ARA
2 min
Un AVE de Renfe a l'estació de Sants de Barcelona

MadridUn comiat de solter amb una multa de 7.676 euros. Aquesta és la sentència inèdita que ha publicat un jutjat de Madrid en condemnar 11 joves que es van comportar "de manera descontrolada" a la cafeteria del tren durant un trajecte en AVE de Madrid a Màlaga i que van provocar que el comboi arribés tard al seu destí final perquè es van negar a abandonar-lo a l'estació de Còrdova.

Els fets van passar l'estiu del 2018, quan els joves celebraven que un dels membres del grup es casava aviat. Els nois van "alterar de manera cada vegada més intensa l'ordre dins del tren", diu la sentència, que afegeix que van "cridar, cantar i picar a les parets del vagó, fent cas omís de les indicacions i advertències del personal de Renfe". Arran d'aquest comportament, l'interventor va demanar als agents de seguretat que desallotgessin els integrants del grup a Còrdova. El reglament del sector ferroviari permet als vigilants dur a terme aquesta pràctica en aquells casos en què es detecti que un viatger altera l'ordre o posa en perill la seguretat del transport. "Els joves van continuar la seva festa particular a la cafeteria del tren, on estaven bevent, ballant i cridant de manera totalment descontrolada", assenyala la sentència.

Els nois es van negar a ser desallotjats. Els agents de seguretat van avisar aleshores la Policia Nacional, que va ser qui els va fer baixar. La sentència assenyala que "la necessitat d'auxili de la Policia Nacional per aconseguir que els condemnats baixessin del tren" va provocar que el comboi arribés a Màlaga amb 30 minuts de retard. És a dir, que el comportament dels joves va provocar que Renfe hagués d'indemnitzar 216 viatgers per haver incomplert el seu compromís de puntualitat.

Ara bé, el gestor ferroviari va denunciar els joves com a causants del retard per la seva actitud. Ara un jutge ha donat la raó a Renfe: ha descartat que l'operadora sigui la responsable d'aquell retard i ha afirmat que l'empresa "no està obligada a contractar personal de seguretat, ni pot tancar la cafeteria en perjudici d'altres viatgers". Alhora, el jutge han considerat que queda acreditada la responsabilitat civil dels joves, a qui ha condemnat a pagar a Renfe 7.676 euros en total, 697 per cap.

stats