Societat 11/07/2013

Vaga als busos de TMB per l'acomiadament d'un conductor que va agredir un usuari

Els treballadors han decidit en assemblea fer aturades parcials la setmana del 22 al 26 de juliol i, si no hi ha canvis, una altra jornada de vaga el 12 de setembre

Ara
3 min
Vaga als busos

BarcelonaLa vaga parcial als autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que aquest dijous ja ha comportat aturades entre les 11 del matí i les quatre de la tarda, tindrà continuïtat. Les protestes, segons han decidit els treballadors en assemblea, es repetiran la setmana del 22 al 26 de juliol i, si no hi ha canvis, també el 12 de setembre. El comitè d'empresa protesta per l'acomiadament d'un conductor que, el 22 d'abril, va agredir un usuari a la línia 14, i demana "més protecció" per part de l'empresa.

L'aturada d'aquest dijous s'ha fet des de les onze del matí fins a les quatre de la tarda. Els serveis mínims que ha decretat la Generalitat, després que fracassés la mediació, són del 20%. La setmana del 22 al 26 de juliol, les aturades es tornaran a fer a les onze del matí, de dos quarts de set de la tarda a dos quarts de deu de la nit i de dues a quatre de la matinada. A més, els treballadors també han acordat que, si no es readmet el conductor acomiadat, faran vaga el dia 12 de setembre des de les onze del matí fins a les quatre de la tarda.

TMB remarca que l'agressió que va motivar l'acomiadament d'un conductor, segons es desprèn de l'informe policial, es va produir en presència de la filla de 6 anys de l'usuari –que va ser traslladat a un centre hospitalari amb múltiples lesions– i d'altres passatgers. El conductor el van detenir els Mossos, i el jutge va acordar-ne la llibertat amb càrrecs fins que se celebri el judici. Després d'obrir-li un expedient disciplinari, però, l'empresa va prendre la decisió d'acomiadar-lo, perquè va considerar que els fets estaven "acreditats".

El conductor ja va ser condemnat el 2009 per una altra agressió

El treballador acomiadat va assegurar en una carta oberta el dia 4 de juliol que mai en dotze anys havia estat sancionat. En el seu relat dels fets, el conductor assegura que després que l'home i la seva filla van pujar a l'autobús, la menor es va asseure darrere seu i anava donant puntades de peu a la mampara que separa el lloc de passatgers del de conducció. Per aquest motiu va "cridar l'atenció educadament" a l'usuari. Assegura que va ser una sola vegada i "sense cap problema aparent", i que, després de seguir amb la ruta unes set parades més, el passatger i la nena es van aixecar per sol·licitar la parada i, abans d'arribar-hi, l'home el va insultar i li va recriminar que, la propera vegada fos més educat i va intentar, segons el relat del conductor, donar-li un cop a la cara, que va poder esquivar. En aquest moment, el conductor hauria aturat el vehicle i va retreure al passatger les seves paraules. Tot seguit, segons apunta, van començar els insults i els cops, i es va produir el "tan desgraciat com indesitjat desenllaç".

Es dóna el cas, però, que el conductor va ser condemnat, el mes de març del 2009, a tres mesos de presó per un delicte de lesions després d'arribar a una conformitat amb la seva víctima, el conductor d'un altre vehicle amb el qual va mantenir una discussió de trànsit. La condemna no va comportar l'ingrés a la presó de l'acusat perquè no tenia antecedents.

Segons aquella sentència, A. B. A. conduïa el 21 de juliol del 2006 un autobús de la línia 74 per la ronda General Mitre quan es va produir una discussió amb el conductor d'un turisme. Els dos conductors van baixar i van iniciar una baralla en la qual A. B. A. va causar, a la vícitma, "una fractura nasal, equimosi periorbitària dreta i erosions en calota, lesions que van tardar 35 dies a curar-se". Per la seva banda, el conductor del vehicle va causar "policontusions i erosions diverses" al xòfer de l'autobús.

stats