SOCIETAT
Societat 22/10/2011

Boi Ruiz: "El 2012 no hi haurà més ajustos en l'activitat assistencial"

El conseller de Salut assegura que l'any vinent ja no caldrà fer més retallades i que si no s'hagués actuat ara el sistema sanitari hauria entrat en fallida

Efe
2 min
Boi Ruiz

BarcelonaEl conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha assegurat avui que el 2012 no haurà més ajustos que afectin a l'activitat assistencial gràcies a l'esforç fet entre tots per a assolir un equilibri pressupostari. En una entrevista concedida a EFE, Boi Ruiz ha remarcat que si no s'hagués fet res i s'hagués seguit gastant en la sanitat 850 milions més dels pressupostats, "segurament el sistema hauria pogut entrar en fallida d'aquí a uns mesos".

El conseller ha assegurat que "els anys vinents per a atenció sanitària hi haurà recursos suficients per fer el mateix que estem fent ara", i que "l'ajust de costos està fet i a partir 31 de desembre ja no es generarà més desviació pressupostària".

Ha puntualitzat que a Catalunya "s'ha optat per gastar el que tenim quan altres han optat per no pagar a proveïdors, encara que això no estalvia", tot i reconèixer que en alguns casos, com en la farmàcia, s'han ajornat una mica els pagaments, remarcant que amb aquestes mesures s'ha impedit "fer una bola".

Segons Boi Ruíz, aquest any s'ha hagut de fer un treball de contenció de costos imprescindible per frenar el dèficit, "fer el mateix amb menys diners, amb l'esforç dels professionals i dels ciutadans, i sense canviar el model sanitari".

En l'entrevista, ha afirmat: "sóc el primer a estar en contra d'un control pressupostari, però cal tenir els peus a terra".

També ha negat que sigui certa l'opinió que tot l'estalvi de la Generalitat s'ha concentrat en Salut, perquè dels 3.000 milions que cal estalviar, al seu departament només li corresponen 886, que és el 29%.

Ha denunciat que s'ha creat una imatge en l'opinió pública com si el Govern hagués anat a destruir el sistema sanitari, i en aquest sentit ha puntualitzat que és fàcil confondre a la ciutadania dient que tot el pes de l'estalvi pressupostari passa per Salut.

Per al responsable de la sanitat catalana, la polèmica confon als ciutadans corrents, que el que volen és que els curin o els millorin de la seva malaltia, que es faci amb bon tracte, el més ràpid i prop de casa, i que no suposi un crebant de les seves finances, "i tots els canvis que estem fent respecten aquesta jerarquia", assegura.

Sobre les protestes als hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) per les retallades, el conseller ha confiat que aviat s'arribarà a un acord amb els professionals, com s'ha fet amb altres centres, i ha culpabilitzat d'aquesta situació al fet que és un organisme molt centralitzat que agrupa diferents hospitals amb necessitats molt diferents.

Ha recordat que en l'ICS treballen 41.000 persones amb un sol comitè d'empresa i que això fa molt difícil l'arribar a acords, pel que considera necessari un sistema d'organització que sigui flexible segons les necessitats.

Durant l'entrevista, el conseller ha confirmat que vol convertir l'ICS en un holding amb quatre empreses, quatre regions sanitàries, com el CatSalut, perquè els hospitals es puguin organitzar segons les seves realitat i el seu territori, i que l'administració es faci de forma descentralitzada.

stats