Societat 22/05/2020

Tornen les visites a les residències sense casos positius i en territoris en fase 2

El Govern establirà un codi per colors verd, carbassa i vermell per classificar els geriàtrics

Natàlia Vila
4 min

BarcelonaLa Generalitat ha fet públic aquest divendres com serà el pla que ha dissenyat el departament de Salut per permetre el desconfinament de les residències a Catalunya. La consellera del ram, Alba Vergés, ha explicat que les visites dependran bàsicament de les fases i també de l'estat de cada geriàtric, que es classificarà amb un codi de colors: verd, carbassa i vermell.

Vergés ha explicat que els centres verds són els que no tenen cap cas positiu, les residències carbasses les que en tenen algun i les vermelles les que tenen més casos. "Assumim que encara hi ha riscos", ha dit la consellera, que ha afegit: "Hi ha 87 residències que encara estem valorant a quina categoria les hem de posar. Hi ha 472 residències verdes, 392 carbasses i 103 vermelles".

Tal com va avançar ahir l'ARA, Vergés ha confirmat que ja durant la fase 1 preveuen poder fer entrades excepcionals per visitar pacients que pateixin un empitjorament clar del seu estat en residències netes (les classificades amb el color verd). L'objectiu és, en aquest cas, garantir l'acompanyament "en la fase final de la vida", ha dit la consellera.

Segons el pla del Govern, a la fase 2 les visites s'amplien per a tot tipus de residents de les residències que estiguin en verd (sense casos) i sempre sota estrictes mesures de seguretat, que en principi es mantindran també durant les fases següents. Vergés també ha explicat que les visites estaran fortament pautades. D'entrada només es podran fer en aquells geriàtrics que tinguin l'etiqueta verda, és a dir, cap cas de contagi.

Vist-i-plau del govern espanyol

Tot i que durant la seva compareixença la consellera ha donat pràcticament per fet que la desescalada a les residències podrà començar dilluns, Vergés ha matisat que Catalunya té competències per "decidir el com" i que ara cal iniciar "un diàleg amb l'Estat". Aquesta mesura, però, com la resta, requereix del visti-i-plau de l'executiu de Pedro Sánchez, que no preveia la reobertura dels centres fins a la fase 3.

La consellera ha assegurat que "espera" que l'aval del govern espanyol es concreti durant el cap de setmana "amb les diferents publicacions al BOE [Butlletí Oficial de l'Estat]". L'anunci d'aquest migdia, però, ha fet que mentrestant diverses residències ja hagin començat a planificar la reobertura pel pròxim dilluns, quan el municipi al qual pertanyen entri en fase 2, tot i que la mesura no té encara el vist-i-plau del govern espanyol.

Així, a l'espera d'aquesta llum verda, la consellera ha seguit explicant que el pla català també preveu que, en les residències que estiguin dins de les categories verda i carbassa, "s'hi augmenti la convivència interna". A més, ha afegit que "a la fase 2 es recuperaran els serveis externs que no són essencials, com les perruqueries o podologia". "En les residències vermelles pretenem que el confinament no sigui estricte dins l'habitació", ha apuntat.

Totes les visites hauran de tenir cita prèvia autoritzada pel centre, que haurà d'establir franges horàries per evitar aglomeracions. Les visites es faran en una àrea restringida i neta on s'haurà d'aplicar tot el protocol de desinfecció vigent en cada cas. En els seus documents de treball, Salut també recomana que les àrees disposin de separacions físiques, com mampares, i accessos diferenciats.

"Estem treballant perquè totes les residències vagin cap al color verd, és a dir, treballem per poder garantir que les visites siguin possibles com més aviat millor però garantint les mesures de seguretat", ha explicat Vergés, que ha admès que tant el sector com les famílies fa setmanes que mostren la seva preocupació i voluntat de poder fer visites als residents per ajudar a millorar la seva salut emocional.

El desconfinament d'altres centres residencials

El pla de desconfinament també preveu el retorn a les residències de les 753 persones que van marxar-ne durant la crisi per viure a casa d'algun familiar i evitar així el brot de covid-19 dins dels centres. Per tornar caldrà que tinguin un resultat negatiu del PCR i que s'aïllin durant 14 dies dins del centre.

A més, la directora de Salut designada per gestionar tot el pla de desconfinament, Yolanda Lejardi, ha explicat que el pla que ha fet públic el Govern avui també es fa extensiu a tots els centres residencials, també als que tenen persones amb discapacitat o malalties mentals com a interns. "Aquest pla estableix els criteris per a tots els centres en general", ha concretat Lejardi, que ha afegit que "tots els protocols s'aniran adaptant". "Els criteris generals, per reduir el risc de rebrot, són comuns i, a partir d'aquí, en cada una de les residències, segons els seu espais i tipus de pacients, establirem les característiques específiques", ha afegit.

Salut atura el programa Orfeu per fer tests

El Govern també ha confirmat avui que, tal com ha avançat TV3, Salut descarta posar en marxa la fase 2 del programa Orfeu perquè, segons ha dit la consellera, actualment ja es cobreixen "totes les necessitats diagnòstiques" amb la capacitat de fer PCR que té el sistema públic de salut. Aquest programa es va anunciar el 7 d'abril passat i tenia l'objectiu de fer 170.000 proves durant sis setmanes.

Segons Salut, actualment el sistema sanitari té capacitat per fer entre 14.000 i 15.000 PCR diàries i preveu poder fer-ne fins a 20.000 en les pròximes setmanes. A més, s'hi han de sumar les proves que es fan en el marc de la fase 1 del mateix programa Orfeu, que sí que continua en marxa i fins ara ha fet ja uns 18.000 tests.

D'aquesta manera, la fase 2 d'aquest acord, que preveia la "possible" incorporació d'altres agents -especialment laboratoris de les grans universitats i Eurecat- s'atura tot i estar "a punt, preparada i disposada", perquè actualment ja es cobreixen "totes les necessitats diagnòstiques, presents i futures", ha insistit Vergés.

stats