Societat 27/11/2018

Demostració de força dels metges catalans

La segona reunió amb l'ICS acaba, de matinada, sense acord i la vaga continua avui

Lara Bonilla
5 min
Els professionals sanitaris van ocupar els carrers del centre de Barcelona per denunciar la precarietat i reclamar millores.

BarcelonaProu. Els metges s’han plantat. Fa massa anys que arrosseguen les mateixes reivindicacions –denuncien l’augment de la pressió assistencial, la falta de recursos, el poc temps per visita i la pèrdua de professionals– i ara han arribat, diuen, a un punt de no retorn. Ahir, en una demostració de força sense precedents, van fer la primera de les cinc jornades de vaga que ha convocat Metges de Catalunya, el sindicat majoritari dels facultatius catalans. I la segona reunió de mediació va acabar, de matinada i després de més de nou hores, sense acord. Els punts de conflicte continuen sent el límit de visites diàries i el temps mínim per visita, que l'Institut Català de la Salut (ICS) no accepta. La vaga continua. El director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, assegura que la reunió d'ahir "no va acabar amb sensació de fracàs" i s'ha mostrat convençut, en una entrevista a TV3, que cada acord assolit és un "punt d'inflexió".

"La vaga calia", ha assegurat, i ha deixat clar que comparteixen el diagnòstic dels metges pel que fa a a primària, que necessita, diu, una transformació. "Tenim molts punts d'acord", ha assegurat. L'alternativa que dona l'ICS per rebaixar la sobrecàrrega sense limitar el nombre de visites és reduir la xifra de pacients assignats a cada professional, i en aquest cas la diferència de criteri amb els sindicats és que els professionals demanen que la limitació a 1.300 no sigui ponderada, és a dir, que sigui igual per a tots els centres sense valorar aspectes com la situació socioeconòmica o l'edat dels pacients, mentre que l'ICS la proposa ponderada, segons ha explicat Argimon. Les dues parts s'han convocat a una nova reunió aquesta tarda i el punt de màxim desacord continua sent la proposta de limitar el nombre de les visites.

Estan cridats a la vaga els 5.700 metges de primària –entre pediatres, ginecòlegs, odontòlegs i metges de família– i els més de 10.000 de la sanitat concertada, però la major part de l'atenció mediàtica se la va endur ahir ja la primària, ja que, segons els sindicats, si la sanitat catalana és a urgències, la primària és a l'UCI.

També estaven cridats a la vaga la resta de professionals de primària –infermers, administratius i treballadors socials, entre d’altres–, però entre aquests col·lectius el seguiment d'ahir va ser desigual. El sindicat Metges de Catalunya va xifrar en més d’un 75% el seguiment de la vaga per part dels facultatius i va qualificar d’“èxit absolut” la mobilització. La Generalitat va rebaixar la xifra al 46%. Milers de professionals sanitaris van desafiar la pluja del matí i es van manifestar al carrer davant la seu de l’Institut Català de la Salut (ICS), que van acabar ocupant. “Estem cansats. Treballem molt, estem mal pagats, la gent està en perill perquè no els podem atendre com voldríem. I fa deu anys que estem així”, denunciava Francesc Solé, del CAP de Badia del Vallès. “Es va donar temps per posar-hi solucions i la situació no s’ha arreglat”, afegia la seva companya Paula Gabriel. La sensació entre els professionals és que aquesta vaga ha de ser la que marqui un punt d’inflexió.

Els metges de la sanitat concertada també van fer sentir la seva veu: “No només els metges de la primària tenen problemes, en tenim tot el sector. La precarietat en el món sanitari és igual a la primària que a l’hospitalària”, denunciava la Montse, metge d’urgències de l’Hospital Moisès Broggi. Els facultatius, a més, se senten legitimats pel suport de la ciutadania. “Els usuaris són els primers que ens diuen que no pot ser que no hi hagi substituts i que hi hagi aquestes llistes d’espera”, explicava Lola Lumbreras, directora del CAP Gràcia-Cibeles.

Per a Solé i Gabriel, el primordial és reduir el nombre de visites per professional i dia. Aquest és, precisament, el punt en què estan enrocats l’ICS i el sindicat Metges de Catalunya, que ahir a la tarda es van tornar a reunir per acostar posicions. Per al sindicat, aquesta és una línia vermella. “L’ICS considera que no pot limitar el nombre de visites a 28 i d’aquest punt depèn tota la resta, aquest és el topall”, va explicar Òscar Pablos, portaveu de Metges de Catalunya, que es va mostrar convençut que “s’arribarà a un acord”. “Però les regles del joc han de ser tan garantistes com es pugui”, va afegir. El sindicat ha convocat una nova concentració per avui, aquest cop davant el departament de Salut. I la vaga continua avui després que ahir la reunió entre les dues parts no arribés a bon port. La doctora Carolina Roser, membre del comitè de vaga de Metges de Catalunya, explicava a Efe en sortir de la reunió que "l'acord no és possible perquè hi ha filosofies molt diferents" entre ICS i metges.

El motiu de l’enrocament

L’ICS, per la seva banda, comparteix el diagnòstic. “Els motius que han portat a aquesta vaga són compartits. Hi ha sobrecàrrega assistencial, hi ha hagut reducció de pressupost durant anys i pèrdua de professionals”, argumentava el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon. On no hi ha acord és en com evitar aquesta sobrecàrrega. Argimon va tornar a posar ahir sobre la taula les seves propostes: la incorporació de 201 metges de família per assolir l’objectiu d’un temps mitjà de visita de 12 minuts –el sindicat vol que 12 minuts sigui el temps mínim– en una jornada diària d’assistència de 5 hores. No obstant, l’ICS també assegura que ara mateix “no hi ha 200 professionals a l’atur per contractar” i fins que no en trobin proposa remunerar econòmicament el “sobreesforç” que fan els professionals. A canvi, també plantegen reduir de 1.500 a 1.300 les persones assignades per metge. “Però la limitació del nombre de visites no la comparteix cap societat científica ni cap col·legi professional i no es fa en cap país del món”, va dir Argimon. En sortir de la reunió, ahir a la nit, el director gerent de l'ICS assegurava que havien "avançat" en alguns punts i que ara s'instaven a seguir-ne parlant. La nova reunió està prevista per a aquesta tarda. Argimon calcula que els efectes de la vaga -per l'aturada d'activitat- s'allargaran. La reprogramació, ha dit, s'anirà fent poc a poc i durarà setmanes.

El Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), que dona suport a la vaga, tampoc comparteix la limitació del nombre de visites perquè considera que trenca l’essència del sistema. “Es pot posar el límit, però qui visitarà la resta? El que cal són més mitjans econòmics, que vol dir més professionals”, va assegurar la seva presidenta, Nani Vall-llosera. En aquest sentit, considera insuficients els 200 que proposa Salut.

Per als professionals, que es parli de la primària ja és un èxit. “Volem atendre les persones en les millors condicions possibles i que aquesta sigui l’ocasió en què aconseguim més coses per a la sanitat pública i l’atenció primària”, va concloure Vall-llosera. De moment, ja s’han fet escoltar.

Les reivindicacions

Recuperar facultatius

Metges de Catalunya demana recuperar els 920 facultatius perduts des del 2010 i l’ICS ofereix contractar-ne 200, així com contractar extracomunitaris formats aquí i allargar l’edat de jubilació.

Agenda assistencial

El sindicat vol un màxim de 28 visites diàries i 12 minuts de temps mínim per visita. L’ICS no accepta aquest punt.

Conciliació laboral

Proposen tancar tots els CAP a les 20.00 hores, i l’ICS hi està d’acord.

stats