Consells per superar l’onada de calor extrema dels pròxims cinc dies

Es demana que s'eviti sortir al carrer i fer esport en les hores de màxima insolació

ARA
2 min
Un home refrescant-se amb aigua de la calor.

Barcelona“Cal evitar sortir en les hores de màxima insolació. No són dies per posar-se en exposició del sol més del compte”, ha alertat el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, davant l’onada de calor extrema que marcarà Catalunya els pròxims cinc dies. Amorós ha demanat a la població que es quedi a casa, no faci esport i no tregui les mascotes durant les hores de més sol del dia pel risc de patir un cop de calor. També ha fet una crida a tenir cura de les persones amb malalties cròniques, els menors i la gent gran per garantir que estiguin acompanyats. A més, segons el Govern, s’han enviat unes recomanacions als ajuntaments catalans per donar consells a la ciutadania de com superar aquesta onada de calor.

L’Ajuntament de Barcelona ha explicat que encara no ha activat l’alerta per onada de calor perquè això només es fa quan es pronostiquen tres dies seguits a 33,6 graus o més. Com que no es pensa que s’arribi a aquest llindar de temperatures, el consistori manté la fase preventiva de calor que va començar el 15 de juny i acabarà el 15 de setembre. Això implica que la ciutat disposa de 162 espais, anomenats refugis climàtics, dirigits sobretot a les persones vulnerables que pateixen la pobresa energètica per millorar el confort tèrmic. Són 46 parcs i jardins, 40 biblioteques, 34 equipaments de proximitat, 19 complexos esportius, 11 escoles, nou museus, dos equipaments ambientals i el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).

El mapa dels refugis climàtics de Barcelona

A Lleida, un dels llocs de Catalunya on es preveu que les temperatures puguin assolir rècords històrics, s’ha activat el pla per una onada de calor al nivell màxim de perill. En aquest cas la Paeria ha informat que es revisaran els recursos de Protecció Civil i els equipaments dels locals municipals climatitzats, perquè funcionin els aparells i hi hagi disponibilitat tant de menjar com d’espais vàlids per allotjaments temporals. A més, s’intensificaran les trucades a les persones més fràgils en l’àmbit domiciliari. Sobre això últim, el servei de teleassistència de Barcelona també fa trucades als usuaris per oferir-los consells i mesures.

Consells bàsics de supervivència
  • A casa Són dies de tenir la casa amb les finestres tancades i viure gairebé a les fosques, o amb una llum justa per no encendre l'interruptor. L'hora de ventilar l'habitatge és al vespre, quan cau el sol, amb les persianes amunt perquè entri l'aire i refresqui, tant com sigui possible, l'ambient. És el moment d'engegar, amb molta mesura, els ventiladors i l'aire condicionat però, per poc que pugueu, fugiu de les habitacions més exposades al sol i passeu l'estona en els espais més frescos i així també estalviareu en electricitat. La via més barata per refrescar-se són els ventalls, els de roba o de cartró, qualsevol cosa que sigui capaç de generar aire. L'aigua és el producte estrella, molt millor que qualsevol altre líquid. Beveu-la per fer-vos passar la set i hidratar-vos perquè amb aquestes condicions extremes el cos demanda un extra d'aigua perquè contínuament en va perdent.
  • A l'hora de sortir És millor deixar els colors foscos del vestuari per a l'hivern o per als actes nocturns. Durant els dies de calor és preferible vestir amb colors clars. És de gran utilitat agafar una gorra o un barret i, ja de pas, protegiu-vos la pell amb crema antisolar per evitar lesions cutànies.
  • Al cotxe Per poc que pugueu, no feu trajectes llargs en les hores centrals i agafeu aigua per anar bevent. Cal respectar les hores de descans i si noteu un excés de calor o somnolència, feu una parada per hidratar-vos i refrescar-vos. Mai deixeu a l'interior del cotxe persones vulnerables (criatures, malalts o gent gran) amb les finestres tancades. Tampoc els animals de companyia. Les altes temperatures converteixen els vehicles en forns i les persones a l'interior de seguida podrien deshidratar-se.
  • A l'exterior Si heu de caminar per ciutat, busqueu els carrers amb ombra, i no dubteu a fer una parada en un lloc protegit si us sentiu cansats, fins i tot entrant en un centre comercial o una biblioteca climatitzada per refrescar-vos. És important dur una ampolla d'aigua per anar bevent, i eviteu les begudes ensucrades perquè no fan passar la set. Aprofiteu les fonts, o la mateixa aigua que dugueu, per mullar-vos la cara, i fins i tot la roba, per tenir una sensació refrescant. Cal evitar sortir a les hores centrals del dia i traslladar les activitats físiques intenses a primera i última hora de la jornada.
  • A taula Amb la calor és el moment de fer àpats poc calòrics i que no siguin molt calents. Millor sopes fredes i evitar salses o fregits. En qualsevol cas, opteu per la ingesta de fruita, verdura i hortalisses perquè, a banda d'aportar les sals minerals que el cos ha perdut per la suor, refresquen i són riques en aigua. Evitar el consum d'alcohol.
stats