Els contactes estrets de positius ja vacunats i sense símptomes no han de fer quarantena

Tampoc se'ls farà cap prova diagnòstica per comprovar si s'han infectat

2 min
Vacunació de dues persones a l'espai instal·lat a Fira de Barcelona

BarcelonaNou canvi en la lluita contra la pandèmia del covid-19. A partir d'ara, els contactes estrets de persones que s'hagin infectat però que ja hagin rebut les dues dosis de la vacuna (o una en el cas de Janssen) no hauran de fer quaratena, sempre que no tinguin símptomes. A més, tampoc se'ls farà cap prova diagnòstica, segons la nova actualització del protocol d'atenció sanitària, que aquest cop ha tingut més en compte la nova variant delta. Cal recordar que es consideren contactes estrets les persones que han compartit espai amb un positiu de covid-19 a menys de 2 metres de distància durant més de 15 minuts sense protecció. El canvi de criteri, que posa molt en valor la protecció que ofereix la pauta completa, ha dividit els experts. L'internista Oriol Mitjà ha aplaudit aquesta relaxació de restriccions a les persones vacunades, ja que "tenen molta menys probabilitat de ser portadores del virus" i que "fins i tot quan s'infecten tenen menys càrrega viral, menys símptomes i transmeten molt menys la infecció". Per contra, l'investigador Salvador Macip considera que per acostar-se al màxim al "risc zero seria millor fer quarantena" i recorda que ell mateix, que ja ha rebut les dues dosis, s'ha acabat infectant.

La vacunació completa redueix molt les possibilitats d'infectar-se, però l'eficàcia no és del 100%. Depenent de la persona i també de la vacuna, la protecció pot ser més o menys efectiva.

Un altre canvi en el protocol és que ja no es realitzaran tantes proves diagnòstiques als contactes estrets, excepte que els responsables sanitaris ho considerin. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar ahir al vespre que serà molt complicat dur a terme cribatges massius com els de l'estiu i la tardor passats i va defensar fer-ne només de "molt selectius". Argimon va dir que per al departament és prioritari visitar els casos simptomàtics i mantenir el bon ritme de vacunació, i va concloure: "Tenim les mans que tenim". 

D'aquesta manera, tampoc no es farà seguiment telefònic sistemàtic als contactes estrets, de manera que no rebran cap trucada excepte quan es consideri necessari. Els contactes estrets no vacunats (o amb pauta de vacunació incompleta) i asimptomàtics han de seguir fent una quarantena de 10 dies, mentre que els contactes estrets ben vacunats amb pauta completa no n'hauran de fer. Si no hi ha símptomes, no hi haurà una "atenció rutinària per part del sistema sanitari".

Els contactes estrets sabran que ho són perquè rebran un SMS al mòbil. I és des de l'enllaç que hi ha en aquell missatge que es podran posar en contacte amb els professionals sanitaris. Tot i així, les persones que s’autodeclarin contacte estret i s’adrecin a l’equip d’atenció primària sense haver rebut l’SMS seran atesos per un gestor covid que valorarà si la persona és contacte estret o no i li explicarà si cal que faci quarantena o no.

stats