Societat 22/06/2021

Els contactes estrets totalment vacunats ja no faran quarantena

Sanitat indica l'ús de la mascareta per a aquestes persones i fixa que se'ls faran dues PCR

G.G.G.
2 min
Inici campanya de vacunacio massiva amb pfizer a persones de 50 a 60 anys, al recinte firal del sucre de Vic

BarcelonaEls vacunats amb pauta completa no hauran de fer quarantena quan siguin contactes estrets de positius de coronavirus. En canvi, sí que hauran de limitar la seva interacció social amb persones vulnerables o no vacunades i portar mascareta fins que es descarti que estan infectats. El ministeri de Sanitat ha acordat “consideracions especials” per a aquest segment de població però també els ha demanat que vigilin si pateixen símptomes compatibles amb el covid-19 i que intentin no participar en esdeveniments massius o on hi pugui haver aglomeracions la primera setmana després del contacte. A Catalunya aquest criteri ja era operatiu des del març passat a les residències de gent gran, però ara s'estendrà a la població general.

El govern espanyol també ha fixat que els vacunats que són contactes estrets se sotmetin a dues PCR per confirmar que no estan infectats. Una el dia que se sap que s'és contacte estret, i l'altra el setè dia des del contacte. Això és així perquè les vacunes protegeixen de la malaltia greu, i per tant de l’hospitalització o la mort, però no eviten del tot la transmissió i, per això, es poden contagiar persones sense vacunar, amb només una dosi o que no han desenvolupat prou defenses. 

La Comissió de Salut Pública, en la qual estan representades totes les comunitats autònomes i Sanitat, ha aprovat aquest dimarts, amb el vot favorable de Catalunya, una nova actualització de l'estratègia de vacunació enfront del covid, i ja en són vuit. En aquest document es recorda que la vacunació de les persones d'entre 39 i 12 anys podrà encavalcar-se mantenint l'ordre d'edat descendent si les autoritats sanitàries de cada comunitat autònoma així ho consideren, tenint en compte "la disponibilitat de vacunes, la situació epidemiològica i l'entrada en el període estival".

Tot i que l'Estat no va aconseguir la setmana passada superar el llindar dels 15 milions d'immunitzats com estava previst, la campanya avança i la meitat de la població (49,4%) ja està vacunada amb almenys una dosi. De moment, però, només el 31,1% tenen la pauta completa.

stats