Els contagis posen en alerta casals d'estiu i campaments

El sector lamenta que no s'hagi vacunat abans els monitors i tem per la supervivència econòmica

4 min
Un casal de la Fundació Pere Tarrés, a Mataró, el passat 23 de juny.

BarcelonaJa fa uns dies que Catalunya és el territori amb més diagnòstics de coronavirus entre els joves de l'Estat, amb una incidència acumulada que supera el miler de contagis cada 100.000 habitants els últims 14 dies en la franja de 20 a 29 anys. De fet, l'edat mitjana dels nous contagiats ja era diumenge de 26,4 anys, segons dades del BIOCOMSC. Aquest boom de contagis entre la població jove posa en alerta el sector del lleure educatiu, no només pels casos positius –alguns entre monitors i educadors– sinó per la quantitat de confinaments que se'n deriven: els infants es queden sense casals o colònies, les famílies han de reorganitzar-se de nou i les empreses i entitats temen per la seva sostenibilitat econòmica. El sector, però, demana confiança: "S'ha demostrat que l'educació és una activitat segura. Tenim moltes ganes i sentim molt la responsabilitat de fer-ho bé. L'estiu passat els protocols eren molt més estrictes i ens en vam sortir. Per què no ha de passar el mateix aquest estiu?", diu Júlia Petit, presidenta d'Escoltes Catalans.

Les dades oficials (i provisionals) que té el departament de Drets Socials diuen que per ara s'han detectat 42 positius i hi ha 416 contactes estrets aïllats d'un total de 250.000 joves i 30.000 monitors que participen en activitats de lleure. Tot i que mostren de moment un impacte quasi irrisori, el sector no ho veu igual. "La situació és complicada", resumeix el gerent de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura, Pep Montes, que representa més d'un centenar de negocis petits i mitjans. Segons el sector, els casals i campaments, com en el seu dia ho van ser les escoles i instituts, són un reflex del que passa a la societat: si a nivell comunitari la variant delta avança amb rapidesa també ho fa en les activitats de lleure. "Són contagis que venen de fora, perquè la precaució s'ha relaxat. No és que els monitors siguin irresponsables o que els contagis passin a dins dels casals –diu Montes–, sinó que en l'entorn social hi ha contagis i això té una repercussió en el nostre sector".

Semblances i diferències amb els centres

De fet, es poden establir més paral·lelismes amb el cas dels centres educatius, perquè els protocols són molt semblants: els casals també han d'organitzar-se amb grups de convivència que no poden tenir contacte entre ells, com a molt hi pot haver 24 participants per cada grup de casals i 30 de colònies, han de dur mascareta obligatòriament a partir dels 6 anys, han de mantenir la distància sempre que sigui possible i, quan es detecta un positiu, es fa una PCR a tot el grup i es posa en quarantena.

Tot i això, hi ha diferències substancials amb el que passava durant el calendari escolar. D'una banda, perquè la centralització dels casos que feia el departament d'Educació agilitzava la presa de decisions i els cribatges i confinaments selectius eren gairebé immediats, mentre que durant l'estiu són desenes d'entitats, fundacions, empreses i associacions que fan activitats de lleure. Segons han explicat algunes famílies a l'ARA, s'està trigant una mica més a fer les PCR i a decidir quan cal aïllar o no els casos estrets. La direcció general de Joventut ja ha demanat a tots els responsables d'aquestes iniciatives que passin un registre actualitzat dels casos positius i dels aïllats.

Hi ha més diferències: els confinaments poden deixar el sector educatiu molt tocat econòmicament. "Les escoles no tancaran, però les empreses de lleure sí que podríem haver de tancar perquè no tenim un paraigua que ens empari; estem desprotegides", alerta Montes, després que algunes famílies hagin demanat que se'ls tornin els diners quan els seus fills han hagut de confinar-se i s'han quedat sense casal o colònies. A més, substituir monitors amb tan poc marge de temps és molt difícil. "Fins i tot les grans empreses estan tenint dificultats per reposar educadors. Algunes tenen entre el 8% i el 15% dels equips de monitors aïllats", assegura el gerent de l'Acellec.

És per això que des del sector demanen tres actuacions: una compensació econòmica proporcional a les activitats que s'han hagut de suspendre, fer tests d'antígens abans de començar les activitats i vacunar els monitors i educadors. És el que ha decidit fer l'Ajuntament de Canovelles: després de detectar uns quants positius al casal esportiu del municipi, es vacunarà amb Janssen tots els monitors de lleure que treballen al poble. En el fons, aquesta és una mesura que arriba tard i que el sector ja havia demanat feia mesos.

"Si hi ha hagut una mala gestió no és culpa dels joves ni dels monitors", expressa la presidenta d'Escoltes Catalans, una entitat que mobilitzarà 3.000 joves de campaments aquest estiu. Davant les xifres de contagis disparats entre 15 i 29 anys, Petit demana "no criminalitzar" el jovent i recorda que mentre el col·lectiu docent i els responsables d'activitats socioeducatives del dia a dia (per exemple, els monitors de menjador) es van vacunar com a col·lectiu essencial, el lleure de base educativa va quedar exclòs d'aquesta campanya.

Això ha permès, per exemple, que el 80% de monitors de Fundesplai ja estiguin vacunats amb la pauta completa. De fet, segons Pep Valls, portaveu d'una entitat que té 68.000 infants inscrits durant tot l'estiu, si la situació als seus casals està "més o menys controlada" és en part gràcies al fet que els seus educadors i monitors ja estan vacunats. Actualment a Fundesplai s'han registrat 33 positius o confinats entre els més de 6.000 infants que participen aquesta setmana en una activitat organitzada directament per aquesta entitat, és a dir, el 0,5% del total. En el pitjor moment de la segona onada, a finals d'octubre del 2020, el 95% dels alumnes van seguir anant presencialment a classe.

stats