“A l’escola estava tot molt ben pensat, però què passa amb els casals?”

Alguns pares lamenten la falta d’informació clara quan apareix un positiu als esplais i el retard en les PCR

3 min
Un casal d'estiu de la Fundació Pere Tarrés a Mataró

Girona¿Ens hem d’aïllar tota la família o només el nen? ¿Si donen negatiu, puc deixar els nens amb els avis? ¿Quants dies trigaran a fer-los la PCR? Aquestes són algunes de les preguntes que tenen pares i mares que aquests dies s’han trobat que ha aparegut un positiu al casal on porten els infants. Els progenitors entrevistats lamenten que no hi ha un protocol clar sobre com actuar en cada cas i que s’estan trobant amb retards a l’hora de fer les PCR als nens per comprovar si s'han contagiat. “A l’escola estava tot molt ben pensat, amb tots els mestres vacunats, però què passa amb els casals?”, es pregunta Susana Maulenda, veïna de Barcelona.

Maulenda porta els seus dos fills bessons de 3 anys al casal de l’escola. Dijous li van trucar perquè la monitora havia donat positiu, li van dir que l’endemà no hi hauria activitat i que ja els trucarien des de CatSalut per informar-los de què havien de fer. “Divendres ens van dir que dilluns podíem tornar a portar el nen al casal perquè no el consideraven contacte estret. Però diumenge ens van dir que, finalment, es cancel·lava el casal perquè tenien dos casos confirmats, i que els nens s’havien d’aïllar”, exposa Maluenda, que lamenta també la falta de previsió. “Com és que Salut no ha prioritzat la vacunació dels monitors, si han d’estar amb nens? S’ha pensat molt en com obrir l’oci nocturn, però molt poc en els casals”, retreu.  

A ells encara no els han dit quan faran una PCR als infants per saber si s’han contagiat. Per això ella va decidir anar-hi pel seu compte i fer-los una prova diumenge, que va sortir negativa. “Patia molt perquè dijous havien estat amb els meus pares, que ja estan vacunats, però estava amoïnada i preferia sortir de dubtes”, assenyala. 

Per poder cuidar els nens, la Susana ha demanat fer teletreball, malgrat que, a la pràctica, només pot fer feina “quan els nens dormen”. “I no sabem quants dies haurem d’estar aïllats, ni si podem portar-los amb els avis. Jo amb la feina ho tinc millor que altres persones, però és un estrès molt gros”, recalca. En aquest sentit, Lourdes Labarta, que porta els seus fills al mateix casal barceloní que Maluenda, afegeix: “Treballar i cuidar simultàniament de les criatures és impossible sense l’ajuda externa que necessites i que no pots tenir perquè els nens estan confinats”.  

Prova centralitzada a Fornells

El relat de les dues veïnes de Barcelona és molt semblant a la situació que viu la Maria de Fornells de la Selva, que porta el seu fill de 4 anys al casal del poble. Divendres els van avisar que dues monitores havien donat positiu. “La coordinadora del casal ens va dir que no estava clar si s’havia d’aïllar perquè, com que la monitora anava amb FFP2 i eren activitats a l’aire lliure, cada gestor covid decidia si calia o no confinar els nens. I que ens esperéssim a rebre la seva trucada, que ell ens diria què havíem de fer”, indica la veïna, que, en tot el cap de setmana, no va rebre notícies de Salut. 

“Hem estat quatre dies que no sabíem si ens havíem d’aïllar tots, si només el nen o què havíem de fer”, subratlla. Finalment, aquest dilluns els han comunicat des de l’escola que sí que han d’aÏllar els nens deu dies i que aquest dimarts poden anar al Centre Cívic La Sitja, que faran una PCR a tots els infants que van tenir contacte amb les dues persones contagiades del centre. 

En el cas de la Maria, per poder cuidar el nen ha demanat a la feina fer dos dies de teletreball –“No n’havia fet mai, ni durant el primer confinament”–. A més, el seu home s’ha demanat dos dies de vacances i divendres els portaran amb els avis. “Entenem que després de tants dies no hi haurà perill”, afegeix sense tenir-ho clar.

stats